Historisk arkiv

Første tilstandsrapport for fagskoleutdanning

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Kunnskapsdepartementet

Den første tilstandsrapporten om fagskolesektoren gir en beskrivende analyse av 121 fagskoler som til sammen dekker et bredt spekter av utdanninger innenfor en rekke fagfelt. Dette vil bli en årlig rapport med analyser av utviklingstrekk i fagskolesektoren.

Den første tilstandsrapporten om fagskolesektoren er en beskrivende analyse av 121 fagskoler som til sammen dekker et bredt spekter av utdanninger innenfor en rekke fagfelt. Dette vil bli en årlig rapport og vil de kommende år i større grad analysere utviklingstrekk i fagskolesektoren.

 

– Interessen og oppmerksomheten rundt fagskolesektoren er økende. Den er en viktig del av det norske utdanningslandskapet og jeg er fornøyd med at vi nå får oppdatert kunnskap om fagskolene, sier statsråd for forskning og høyere utdanning Tora Aasland.

Etableringen av Database for statistikk om høyere utdanning - fagskolestatistikk (DBH-F) - gir er samlet oversikt over fagskolesektoren. I denne første rapporten gir Kunnskapsdepartementet en beskrivende analyse av fagskolesektoren. Dette vil bli en årlig rapport og vil de kommende år i større grad analysere utviklingstrekk i fagskolesektoren.

– Neste steg i arbeidet med å få mer kunnskap om fagskolene vil komme i løpet av 2012. Da blir det gjennomført en nasjonal kandidatundersøkelse. Den vil belyse i hvilken grad studentene finner relevant arbeid når de er ferdige med fagskolestudiene. Resultatene blir viktige for arbeidet med å heve kvaliteten ved fagskolene ytterligere, sier statsråd Tora Aasland.

Illustrasjon av fagskoleutdanningene- kakediagram.

Det finnes 121 fagskoler som til sammen dekker et bredt spekter av utdanninger innenfor en rekke fagfelt. (Illustrasjon: KD)

 

Hovedpunkter om fagskolesektoren

Antall fagskoler

·         Det er totalt 121 fagskoler som til sammen dekker et bredt spekter av utdanninger innenfor en rekke fagfelt. Hovedbildet viser at om lag 60 prosent av fagskolene er private og om lag 40 prosent offentlige.

·         Nærmere 50 prosent av landets fagskoler er lokalisert i det sentrale østlandsområdet.

·         Det totale tilbudet av fagskoleutdanninger ved de offentlige og private fagskolene var våren og høsten 2011 henholdsvis 867 og 904.

·         70 prosent av utdanningene ble tilbudt ved de private fagskolene.

 

Fagskolestudenter

·         Samlet er det 14 812 fagskolestudenter ved landets fagskoler.

·         Av disse er om lag 44 prosent ved de offentlige fagskolene, og om lag 56 prosent ved de private fagskolene.

·         Det er en liten overvekt av mannlige studenter ved fagskolene; 53,4 prosent mot 46,6 prosent kvinnelige fagskolestudenter.

·         De offentlige fagskolene tiltrekker seg mannlige fagskolestudenter i større grad enn de private fagskolene.

·         De mannlige fagskolestudentene tar utdanninger innen naturvitenskapelige fag, håndverksfag og tekniske fag.

·         Kvinner er i flertall på humanistiske og estiske fag, økonomiske og administrative fag, helse-, sosial- og idrettsfag og primærnæringsfag.

 

Opptak

·         Fagskolestudenter tas i nær 60 prosent av tilfellene opp på bakgrunn av yrkesfaglig kompetanse.

 

Gjennomføring

·         Ved fagskolene ble det i 2011 uteksaminert om lag 5 800 fagskolekandidater, av disse var 51 prosent menn og 49 prosent kvinner.

 

Fleksibel utdanning

·         Forholdet mellom stedbasert og fjern-/nettundervisning er tilnærmet identisk ved de offentlig og de private fagskolene. Om lag 85 prosent av utdanningstilbudet gis som stedbasert undervisning.