Frykter større humanitær katastrofe i Sudan

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

De pågående kampene i Sudan gjør at mye av nødhjelpsarbeidet er satt på vent. – Det kan få katastrofale konsekvenser for millioner av mennesker som er avhengige av nødhjelp for å overleve. Jeg er dypt bekymret over situasjonen for sivile. Det haster å få en våpenhvile som gjør hjelpearbeid mulig, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim.

Allerede før kampene brøt ut for over en uke siden, var nesten 16 millioner mennesker i Sudan rammet av humanitær krise og alvorlig matmangel. Mange er avhengige av nødhjelp for å overleve. 

– Det er de stridende partene sitt ansvar å beskytte sivile som er rammet av kamphandlinger. De må sikre at folk får tilgang til det de trenger for å overleve. Å hindre livsviktig hjelp å nå fram til de som trenger det, er svært alvorlig, sier Tvinnereim. 

Millioner av barn er i fare, deriblant 50 000 alvorlig feilernærte barn som trenger hjelp for å overleve, ifølge FNs barnefond (UNICEF). Verdens matvareprogram (WFP) rapporterer om plyndring av matvarelagre, stjålne lastebiler og ødelagte fly som skulle levert mat til en tredel av befolkningen som fra før var rammet av sultkrisen i Sudan. 

– Vi har sett målrettede angrep mot hjelpearbeidere. Det er tragisk og i strid med internasjonal humanitær rett. Angrep på hjelpearbeidere, skoler, helsearbeidere og sykehus må stanses umiddelbart, sier Tvinnereim.  

Nå er alle humanitære operasjoner betydelig rammet av kamphandlingene, og det får dramatiske konsekvenser. Når nødhjelpsarbeidet stanser, rammes de aller mest sårbare som har det vanskeligst. 

– Hjelpearbeidere er ikke legitime mål i konflikt. Humanitære aktører må få tilgang til de mange menneskene i landet som har behov beskyttelse og mangler mat, vann og medisiner. Så lenge kamphandlinger og angrep på hjelpearbeidere pågår, er dette umulig, sier Tvinnereim.  

Som følge av de enorme humanitære behovene har Sudan vært blant de landene som får mest humanitær bistand fra Norge. Norge har støttet både humanitære organisasjoner og utviklingsarbeid i Sudan i mange år. Norske organisasjoner som Flyktninghjelpen, Kirkens Nødhjelp og Redd Barna har vært sentrale i dette arbeidet. Nå har de satt det aller meste av hjelpearbeidet på vent.  

– De siste dagers kamphandlinger har satt den norske innsatsen tilbake. Det vi fryktet kunne skje i verste fall er dessverre nå blitt virkelighet. Så snart våpnene stilner, vil de humanitære organisasjonenes arbeid bli livslinjen for enda flere mennesker. Behovene vil dessverre være enorme, sier Tvinnereim.

Fakta om humanitær bistand til Sudan

  • Den samlede humanitære tildelingen til Sudan var i 2022 på 107 millioner kroner.  
  • 32 millioner kroner går gjennom norske strategiske partnere som Flyktninghjelpen, Kirkens Nødhjelp og Redd Barna. 
  • 75 millioner kroner går til Den internasjonale Røde Kors-bevegelsen og til FN, inkludert Verdens matvareprogram, FNs høykommissær for flyktninger og FNs humanitære landfond.