Kvinner i spansk næringsliv – 190 suksesshistorier

Dette innholdet er mer enn 5 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Lourdes, Soledad, Eva og Carolina. Fire kvinner i Spania med helt forskjellig bakgrunn. Men én ting har de felles: De har tatt et steg utenfor komfortsonen og startet sin egen bedrift – med norsk hjelp.

Eva og hennes kollega Raquel har etablert et kreativt studio som spesialiserer seg på design og bygging av utstillinger. I løpet av bare syv måneder har de allerede sikret seg et samarbeid med Verdensutstillingen EXPO 2015, i Milano.
Soledad tilbyr rådgivende tjenester til frivillige organisasjoner på områder der de mangler kapasitet og ressurser.
 
 
Lourdes kom til Spania fra Brasil for 13 år siden. Etter mange år i rengjøringsbransjen bestemte hun seg for å starte sitt eget selskap med fokus på økologisk renhold.
 
Carolina overvant fordommer, og har lykkes med å åpne en seksualrådgivningstjeneste.

Økologisk, renhold, design av utstillinger, seksualrådgivning og kompetansebygging for frivillige organisasjoner. Dette kun fire av i alt 190 gründerideer som springer ut av prosjektet «Entrepreneurship Plus». Hold musepekeren over bildene for å få mer informasjon om gründerne.

Prosjektet er finansiert av Norge gjennom EØS-midlene og har gitt kvinner i fire spanske regioner mulighet til å realisere sine visjoner og drømmer.

     Les mer: Hva er EØS-midlene?

– Vil tilbyr kvinnene veiledning og hjelp til å starte egen virksomhet, vurderer ferdigheter og kompetanse og arrangerer kurs og nettverksarrangementer. Prosjektet handler ikke bare om entreprenørskap. Det er like mye et prosjekt for å fremme like muligheter for kvinner, sier Yolanda Fernández, leder av organisasjonen «The Spanish Federation of Progressive Women».

– Vi er fornøyd med utfallet: 190 kvinner har tatt del i prosjektet. De er alle suksesshistorier. Ikke alle har klart å lykkes økonomisk, men det tar tid. Prosjektet har vært en personlig sukess for kvinnene, og bevist at problemer kan overvinnes ved å arbeide hardt og aldri gi opp håpet.

     Les mer: Om prosjektet

Det er et mål at kvinnene som har deltatt i prosjektet, knytter kontakter og danner bedriftsnettverk som på lengre sikt også vil høste resultater.

Fakta om prosjektet

  • Spania mottar i alt 10.2 millioner (euro) i EØS-midler fra Norge for å bedre likestillingen mellom menn og kvinner.
  • Likestillings- og diskrimineringsombudet er norsk partner i gjennomføringen av programmet.
  • Programmet har fokus på likestilling i arbeidslivet. Deler av innsatsen er spesielt rettet inn mot kvinner fra etniske minoriteter i Spania som er særlig utsatt for ekskludering fra arbeidsmarkedet.
  • Prosjektet «Entrepreneurship Plus» har mottatt om lag 55 000 euro gjennom EØS-midlene.