Utenriksminister Huitfeldt:

– Jemen må ikke bli en glemt krise

Utenriksminister Anniken Huitfeldt besøkte fredag 9. juni for første gang Jemen. I den midlertidige hovedstaden Aden møtte Huitfeldt Jemens statsminister og utenriksminister. Kvelden før møtte hun Jemens president i Riyadh.

Bilde av utenriksminister Huitfeldt sammen med kvinner i flyktningeleir
Utenriksminister Anniken Huitfeldt besøkte Oteira Camp utenfor Aden i Jemen. Her har Flyktninghjelpen prosjekter som bidrar til beskyttelse, bedre boforhold, sanitære tjenester, rent vann og tilgang til utdanning. Foto: Guri Solberg/UD

– Jemen må ikke bli en glemt krise. Langvarig væpnet konflikt har kostet ufattelig mange menneskeliv og er viktigste årsak til at to av tre jemenitter i dag lever i ekstrem fattigdom. Nå er det håp om en fredelig løsning på konflikten. Da må vi være på plass og vise støtte til regjeringens innsats for en politisk løsning og ikke minst støtte til Jemens befolkning, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

De brutale krigshandlingene har drevet 4 millioner jemenitter på flukt i eget land. Utenriksministeren besøkte Oteira Camp utenfor Aden. I denne nye leiren driver Flyktninghjelpen prosjekter som bidrar til beskyttelse, bedre boforhold, sanitære tjenester, rent vann og tilgang til utdanning. De som bor der har flyktet fra krigshandlingene i houthi-kontrollerte områder nord og vest i landet. Mange har også måtte flykte på grunn av flom. Jemen er et av de mest utsatte landene i verden for klimaendringene. I tillegg kommer det flere titalls tusen migranter til Jemen hver måned fra Afrika.

– Det gjorde sterkt inntrykk å møte de internt fordrevne i Oteira-leiren. De kjemper en daglig kamp for nok mat, trygghet og et verdig liv for seg selv og barna sine. FN, Flyktninghjelpen og andre humanitære organisasjoner gjør en uvurderlig innsats for den sårbare befolkning i Jemen, sier Huitfeldt.

Etter åtte år med krig er de humanitære behovene i landet nærmest bunnløse. Av en befolkning på 34 millioner, trenger 21 millioner mennesker humanitær bistand. To av tre lever i ekstrem fattigdom.

– Selv om krigen i Ukraina får mye oppmerksomhet nå, må vi ikke glemme kriser og de menneskelige lidelsene i land som Jemen. FNs humanitære appell er kraftig underfinansiert, og Norge bidrar i år med 275 millioner kroner til humanitær innsats i Jemen. Dette er en økning på 25 millioner fra 2022.

Det pågår nå samtaler mellom houthi-bevegelsen og Saudi-Arabia om en våpenhvile som forhåpentligvis kan legge grunnlaget for en FN-ledet fredsprosess mellom partene i Jemen. 

– For at jemenittene skal få et bedre liv er det helt nødvendig med en varig våpenhvile og en politisk løsning som legger grunnlag for stabilitet og utvikling. Derfor støtter vi fullt ut arbeidet til FNs spesialutsending for Jemen, Hans Grundberg, sier utenriksministeren.

Bilde av utenriksminister Anniken Huitfeldt i møte sittende sammen med Jemens utenriksminister med kvinne i midten
Utenriksministeren møtte Jemens president Rashad al-Alimi i Riyadh, Saudi-Arabia, før hun reiste til Jemen dagen etter. Foto: Guri Solberg/UD