Kaupang - nytt Utvalgt kulturlandskap i 2023

Utvalgte kulturlandskap i jordbruket (UKL) er en samling svært verdifulle kulturlandskap i Norge, som mottar støtte i et spleiselag mellom landbruks- og miljøforvaltningen. I 2023 ble satsingen utvidet med to nye områder – et av dem er Kaupang i Larvik kommune i Vestfold og Telemark fylke.

Kaupangkilen
Kaupangkilen med gården Kaupang. Huseby, Lunde og Gjerstad i bakgrunnen. Foto: Rune Nordseter, Kulturarv, Vestfold og Telemark fylkeskommune

Det nye utvalgte området Kaupang ligger i Tjølling, mellom byene Larvik og Sandefjord. Det omfatter gårdene Kaupang, Huseby, Lunde og Gjerstad og har mange unike og velbevarte historiske strukturer fra vikingtid. Området har trolig elementer av kontinuerlig bosetting og jordbruksdrift siden steinalderen, og flere kulturminner vitner om dette. Det er imidlertid de tydelige sammenhengene mellom strukturene i landskapet og de omfattende kulturmiljøene fra vikingtiden som er spesielt for området. Vikingbyen, tingstedet, de gamle gårdene, gravfeltene og jordbrukslandskapet har internasjonal verdi.

korndyrking
Moderne jordbruk med korndyrking driftes blant områdets historiske strukturer. Gården Gjerstad på Tjøllingvollen, nord i området, ses i bakgrunnen. Foto: Trude Aga Brun, Kulturarv, Vestfold og Telemark fylkeskommune

Med spor fra vikingtiden og Norges første by

De eldste steingjerdene i området markerer gårdsgrenser. Langs hovedveiene og mindre gårdsveier til Kaupangkilen har det vært ferdsel siden vikingtid. Huseby var én av gårdene i opphavsgården, som trolig het Skíringssalr. På Huseby finnes spor etter en mektig hallbygning. Flere av gårdsnavnene vitner om at de er skilt ut fra en eldre storgård. Øst for området ligger Tjøllingvollen med det gamle tingstedet Ϸjođalyng. På Lunde er det funnet 745 kokegroper som vitner om store ansamlinger av folk i eldre jernalder, før vikingtid. Mange av gårdstunene, der det i dag står verneverdige bygninger, har røtter tilbake til bronsealder.

Nordre del av svartjordsområdet
Nordre del av svartjordsområdet, der vikingbyen lå, har vært potetåker i mange år og senere sauebeite. Nå slås arealet til gressfor. Lamøya med gravfelt i skogen ses i bakgrunnen. Foto: Trude Aga Brun, Kulturarv, Vestfold og Telemark fylkeskommune.

Det er flere kjente steinalderboplasser inne i området. Ved Kaupangkilen ligger sporene etter Norges første by, omkranset av spor etter et av Norges største gravfelt. På Lamøya er 30 av disse gravhaugene bevart. Kaupang var del av et internasjonalt handelsnettverk og trakk til seg varer fra store deler av vikingenes verden. Gravfunn fra Kaupang og omlandet, spesielt langs kysten og oppover i Lågendalen, viser at handelen preget samfunnet i Vestfold.

Bikjholberget
På Bikjholberget formidles vikinggraver som tidligere er undersøkt ved arkeologisk utgravning. Mange graver ligger fremdeles bevart under bakken. I bakgrunnen ses svartjordsområdet. Foto: Trude Aga Brun, Kulturarv, Vestfold og Telemark fylkeskommune

– Vi er stolte over at Kaupang er blitt med i Utvalgte kulturlandskap i jordbruket. Kaupang er et særegent område med rik historie, som det er viktig å ta vare på. Utvelgelsen og midlene som følger med, vil bidra positivt til dette, sier ordfører Erik Bringedal.

Jordbrukslandskapet

Jordbrukslandskapet er formet av vikingtidens økende befolkning og kombinasjon av sjø og landbaserte næringer. Det er også denne næringskombinasjonen som har sørget for en viss stabilitet i økonomi og eiendomsstrukturer frem til vår tid.

Gravfelt
Sikt fra åkerholme ved svartjordsområdet over mot Bikjholberget og Lamøya og det store bevarte gravfeltet. Foto: Trude Aga Brun, Kulturarv, Vestfold og Telemark fylkeskommune.

UKL-området har et totalareal på 5000 dekar, av dette er 3500 dekar dyrka mark. Området har produktive og attraktive jordbruksarealer med aktiv drift knyttet til korn, poteter, gras og grønnsaker. Det er lite husdyr i området. Fredningsområdet på Kaupang er båndlagt, og blir driftet av Vestfold fylkeskommune Kulturarv gjennom skjøtsel og beite, med beitedyr utenfra området. Det er 25 driftsenheter i området. 15 foretak mottar produksjonstilskudd. Det er mange gårdstun i området, med om lag 50 bygninger i SEFRAK-registeret.

Kaupangkilen
Kaupangkilen sett fra sør. Kilen er preget av gjengroing og aktuelle skjøtselstiltak er å fjerne noe takrør og åpne opp mer av vannspeilet. Foto: Trude Aga Brun, Kulturarv, Vestfold og Telemark fylkeskommune.

– Utvalgte kulturlandskap i jordbruket bevisstgjør menneskers bruk av ressurser for matproduksjon og bosetting gjennom mange hundre år. Dette understreker samfunnsoppgaven vi har for å holde jorda i hevd, ta vare på jordressursene og opprettholde landbruk over hele landet. Dette er en oppgave som krever nasjonal, regional og lokal bevisstgjøring og handling. Jeg er glad for at grunneiere og drivere i de 51 utvalgte landskapene, som i Kaupang, påtar seg å gjennomføre tiltak som er nødvendig for å ta vare på de store miljøverdiene våre, sier landbruks- og matminister Sandra Borch.

Nordre Kaupang
Dronebilde av nypløyd åker på Nordre Kaupang. Gjesteparkering til høyre og Kaupangkilen og Bikjholberget til venstre. Foto: Rune Nordseter, Kulturarv, Vestfold og Telemark fylkeskommune.

Stor artsrikdom

De biologiske verdiene er knyttet til lokaliteter spredt rundt i området, og det gode klimaet gjør at artsrikdommen er stor. Nær sjøen ligger flere områder med den trua naturtypen strandeng og strandsump. Dette er viktige hekkeområde for en del fuglearter.  I den stedstypiske «kilen», og sterkt knyttet til strandengene, er det rike marine grundtvannsområder med svært artsrike biotoper under vann. Kanter langs steingjerder, skogteiger og åkerholmer er viktige for pollinerende insekter. I området er et stort antall av den utvalgte naturtypen hule eiker. Her er videre bøkelunder og annen rik edelløvskog, et viktig sjøørretførende bekkedrag gjennom hele området, dammer og naturbeitemark. Det er registrert omkring 30 rødlistearter.

– Kaupang er et unikt sted! Dette er et kinderegg som rommer landbruksproduksjon, flere truede naturtyper, viktige hekkeområder og sporene etter Norges første by. En gang i tiden var Kaupang et handelssentrum som trakk til seg varer fra store deler av vikingenes verden. Området har internasjonal verdi og jeg er stolt av det gode samarbeidet vi har med grunneierne og kommunen om å ta vare på disse verdiene. Sammen får vi til mer enn om vi står alene, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide.

Svartjordsområdet
Svartjordsområdet på Kaupang Nordre. En liten del av vikingbyen ble arkeologisk undersøkt av Charlotte Blindheim i perioden 1956-1967 og av Kaupangundersøkelsen v/ Dagfinn Skre i årene 1999-2002, men det meste av sporene etter byen ligger bevart under bakken. Foto: tle Omland, Riksantikvaren

Formidling og tilrettelegging av besøk i området

En stor befolkning fra Larvik og Sandefjord har lett tilgang til området. Det er stort potensiale for en mer samlet formidling av verdier og historie til både lokalbefolkning og tilreisende, som grunnlag både for styrking av stedsidentitet, næringsutvikling og profilering. Flere turstier, bl.a. Tunsbergleden, del av Olavsveiene til Trondheim, går gjennom området. Langs sjøen er kyststimerking på gang. Stor tilstrømming av folk kan også by på utfordringer. Det kan bli behov for mer informasjon om verdier i området og styring av besøkende for eksempel for å hindre forstyrrelser i hekketiden for fugler.

En tolkning av hvordan vikingbyen kan ha sett ut.
En tolkning av hvordan vikingbyen kan ha sett ut. Foto: Illustrasjon: Ragnar Børsheim, Arkikon

Planer for tiltak i området 

Forvaltningsplan for området er under arbeid. Her vil mål og prioritering av tiltak knyttet til jordbruksdrift, jordbrukets kulturlandskap, naturmangfold og kulturarv konkretiseres.  Det er avdekket behov for flere skjøtselsplaner og kartlegginger både med tanke på biologisk mangfold og kulturminner. I 2023 er planarbeidet hovedprioritet. Grendemøte har vært arrangert med stor deltagelse. Kulturlandskapsskolen har i mai hatt skjøtselskurs med tema hule eiker og biologisk mangfold.

Skjøtselskurs
Skjøtselskurs om hule eiker mai 2023. Foto: Kjetil Johannessen, Oslofjordens Friluftsråd

De utvalgte kulturlandskapene i jordbruket

Levende landskap over hele landet gir Norge verdifulle og innholdsrike kulturlandskap. De utvalgte kulturlandskapsområdene viser mangfoldet av og særpreget til ulike typer jordbrukslandskap i landet vårt. Det er i dag 51 områder som er valgt ut som Utvalgte kulturlandskap i jordbruket. Hvert område har sitt særegne landskap. Folka som lever her og tar vare på naturmangfold, kulturarv og jordbruksdrift gjennom aktiv skjøtsel og bruksmåter i vår tids bygdeliv.