Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Kommunene skal selv få bestemme kommunevåpen og kommuneflagg

Et nytt lovforslag åpner for at kommunene selv kan bestemme sine egne kommunevåpen og kommuneflagg. – Jeg ønsker å styrke lokaldemokratiet og flytte mer makt og ansvar til kommunene. Dette lovforslaget vil gjøre det enklere å utforme nye kommunevåpen for kommuner som skal slå seg sammen, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

Det er i dag strenge regler for kommunevåpen og kommuneflagg. Kommunenes utkast til kommunevåpen og kommuneflagg må kontrolleres av Arkivverket og godkjennes av Kongen i statsråd.

For å styrke lokalt selvstyre og forenkle regelverket foreslår departementet å oppheve den statlige godkjenningsordningen og flytte ansvaret til den enkelte kommune.

Kommunereformen gjør at mange kommuner vil finne sammen i årene som kommer, de nye reglene vil gjøre prosessen med å finne et nytt, felles kommunevåpen enklere.

– Utforming av nytt kommunevåpen er en del av å skape en felles kultur og identitet for den nye kommunen man skal bygge sammen. Jeg gleder meg til å se mange nye og flotte kommunevåpen i årene framover, sier Sanner.

Mer informasjon om fastsetting av nytt kommunevåpen og kommuneflagg i forbindelse med kommunereformen finnes på kommunereform.no.

 

Kommunal- og moderniseringsdepartementets pressetelefon: 22 24 25 00

Til toppen