Melder inn frivillige forpliktelser for bærekraftig bruk og beskyttelse av havet

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Norge deltar på Our Ocean i Panama denne uken. Her skal Norge melde inn 14 frivillige forpliktelser for bærekraftig bruk og beskyttelse av havet.

Our Ocean er en årlig konferanse som har som mål å fremme et sunt og bærekraftig hav gjennom dialog og frivillige forpliktelser mellom stater, næringsliv og sivilt samfunn. Norge vil på konferansen melde inn forpliktelser på nasjonalt og globalt nivå. Dette vil bidra til at verdens land forvalter sine havområder på en måte som ikke truer havet.   

Samarbeid med land om egen havforvaltning

Forlengelse av EAF Nansen-programmet fra 2024-2028 skal hjelpe utviklingsland  til å utvikle en ansvarlig, økosystem- og kunnskapsbasert fiskeriforvaltning. Nansen-programmet har siden 1975 jobbet for ny kunnskap, bedre data, og styrket fiskeriforvaltning i utviklingsland. Programmet er en viktig del av Norges havsatsing og det langvarige engasjementet Norge har for utviklingssamarbeid innen fiskerisektoren.

– Utviklingsland trenger kunnskap og egen kapasitet for å bruke ressursene i havet. Det er nødvendig for en bærekraftig fiskeriforvaltning. Det er god utviklingspolitikk å bidra til at land kan produsere mer mat fra havet på en bærekraftig måte, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim.

Norge vil arbeide for kapasitetsbygging om bærekraftig havforvaltning til utviklingsland, og for at utviklingsland deltar på lik linje i internasjonale forhandlinger om bærekraftig bruk og beskyttelse av havet. Norge vil støtte utviklingslands deltakelse forhandlingsmøtene til den globale plastavtalen, og medlemmer fra utviklingslands deltakelse i havrettslige ekspertorganer.

– Alle bør stille på likeverdig fot i forhandlinger om bruk av vår felles blå skog, og jeg er glad for at Norge bidrar til det. Det er avgjørende for både effektiviteten og legitimiteten til de ulike forhandlingene, og for å komme frem til gode og rettferdige resultater, sier Tvinnereim.  

Grønn skipsfart

Grønn skipsfart er et satsingsområde for regjeringen. Norge ligger langt fremme på dette området og forplikter seg til videre innsats for å nå nasjonale klimamål gjennom fremleggelse av en nasjonal plan. Den skal gjøre land- og ladestrøm, hydrogen, ammoniakk og andre grønne drivstoff tilgjengelig. Gjennom det nordiske samarbeidet jobbes det for etablering av grønne skipsfartskorridorer gjennom et prosjekt, som ble lansert av klima- og miljøministrene i Oslo i 2022. Dette skal følges videre opp under neste ministerrådsmøte i mai i 2023.

– Omstillingen til grønn skipsfart er helt sentralt i vårt arbeid for rene og sunne hav og en bærekraftig havøkonomi. Våre nye initiativer skal bidra til at skip kan forsynes med klimavennlige drivstoff og seile utslippsfritt i grønne korridorer. Dette er viktige steg for å nå målet om en utslippsfri skipsfart innen 2050, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide

Internasjonalt samarbeid mot fiskerikriminalitet

Norge skal videreføre engasjementet i Blue Justice-initiativet. I 2023 skal det arrangeres en internasjonal konferanse i København med særlig fokus på utvikling av digitale verktøy og innovative løsninger for å styrke tverretatlig og internasjonal samhandling mot fiskerikriminalitet.

– Jeg er henrykt over den store oppslutningen om København-erklæringen og Blue Justice-initiativet. Gjennom disse tiltakene kan vi samle verden mot fiskerikriminalitet. Norge leder an ved å skape gode digitale løsninger for fiskerinæringen og å styrke det tverretatlige samarbeidet, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran.

Blue Justice er et norsk initiativ, som fokuserer på å bygge kapasitet til å bekjempe organisert kriminalitet i den globale fiskeindustrien. Et mål er å legge til rette for tverretatlig samarbeid slik at for eksempel politi, fiskerimyndigheter, toll, skatt og kystvakt jobber sammen og utnytter felles ressurser.

Nye norske frivillige forpliktelser til Our Ocean 2023

Hav og klima

  1. Norge vil innen COP 28 (28. partskonferanse til FNs klimakonvensjon) legge frem en nasjonal plan for å gjøre land- og ladestrøm, hydrogen, ammoniakk og andre grønne drivstoff tilgjengelig for skipsfarten.
  2. Norge vil fortsette støtten til utviklingsland i omstillingen til nullutslipp av klimagasser fra skipsfarten gjennom bistandsprogrammet Green Voyage 2050 sammen med FNs sjøfartsorganisasjon (IMO).
  3. Norge vil samarbeide med andre nordiske land for å etablere en nordisk grønn korridor for skipsfarten. De nordiske landene ble enige om dette samarbeidet i 2022, og de skal diskutere veien videre på et nordisk ministermøte på Island på våren 2023.

Marin forsøpling

  1. Norge vil støtte utviklingsland med 40 mill. NOK i 2023-2024 til kapasitetsbygging og deltakelse i møtene i den mellomstatlige forhandlingskomiteen for den globale plastavtalen.

Beskyttelse av havet

  1. Norge skal utvikle en ny lov som skal inneholde hjemmel for etablering av marine verneområder i alle havområder under norsk jurisdiksjon utenfor 12 nautiske mil.

Bærekraftige fiskerier

  1. Norge vil forlenge Nansen-programmet, som hjelper utviklingsland med å utvikle en ansvarlig og kunnskapsbasert fiskeriforvaltning, i en ny fase fra 2024-2028.
  2. Norge vil fortsette "Det globale handlingsnettverket bærekraftig mat fra hav og innlandsvann for matsikkerhet og ernæring" frem til 2030. Nettverket øker oppmerksomheten om, og deler kunnskap om utfordringer og løsninger knyttet til mat fra havet og mat- og ernæringssikkerhet.

Bærekraftige havøkonomier

  1. Norge vil bidra med inntil 100 mill. NOK i 2023-2024 i prosjektstøtte for å mobilisere privat sektors engasjement i havrelaterte sektorer i utviklingsland, med særlig fokus på marin forsøpling, gjennom en utlysning.
  2. Norge har i 2022 bidratt med NOK 200 000 i frivillige bidrag for å sikre deltakelse fra utviklingslands medlemmer i hhv. Kontinentalsokkelkommisjonen (CLCS), Den juridiske og tekniske kommisjon (LTC) og Finanskomiteen til Den internasjonale havbunnsmyndigheten (ISA).
  3. Norge vil jobbe for å ferdigstille en juridisk bindende avtale under FNs havrettskonvensjon om vern og bærekraftig bruk av marin biodiversitet i havområder utenfor nasjonal jurisdiksjon (BBNJ).
  4. Norge vil jobbe for en avtale som styrker og konkretiserer havrettens regler og som fremmer helhetlig og bærekraftig havforvaltning.
  5. Norge vil gjennom arbeidet i Havpanelet støtte utviklingslands arbeid med å utvikle mer helhetlig og bærekraftig havforvaltning.

Maritim sikkerhet

  1. Norge vil fortsette sitt engasjement for maritim sikkerhet i Guineabukta sammen med partnere, herunder jobbe for implementering av FNs sikkerhetsrådsresolusjon 2634 om maritim sikkerhet. Norge vil blant annet ta initiativ til, og støtte, ulike arrangementer og aktiviteter om temaet både i FN og i regionen.
  2. Norge viderefører engasjementet i Blue Justice-initiativet. Vi vil i 2023 arrangere en internasjonal konferanse i København med særlig fokus på utvikling av digitale verktøy og innovative løsninger for å styrke tverretatlig og internasjonal samhandling mot fiskerikriminalitet.