I Roma for å utvikle ny politikk mot sult

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Verden kan stå overfor en matkrise vi ikke har sett i moderne tid. Ukraina-krigen forsterker problemene med matforsyning både i utviklingsland og ellers i verden. FN advarer om en sultkatastrofe allerede neste år.

Dette er bakteppet når utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim er i Roma mandag for å møte alle de store internasjonale aktørene på mat og landbruk.

– Vi skal utvikle ny politikk på området. Regjeringen vil erstatte Solberg-regjeringens plan med en ny strategi for å sikre næringsrik mat til flere. Vi må blant annet sørge for at flere land produserer den maten de trenger til egen befolkning. Det er spesielt viktig i Afrika, sier hun.

Ukraina, som ofte kalles «Verdens brødkurv», står sammen med Russland for en tredel av verdens korneksport. Ukraina er stor produsent av hvete og solsikkeolje. Nå er store deler av kornproduksjonen tapt på grunn av kampene, og utskipingen av korn fra ukrainske havner har stoppet opp.

– Ukraina-krigen har gjort svakhetene i systemet enda tydeligere. For mange er for avhengige av noen få produsenter. Dette gjør den systematiske norske politikken med støtte til småbrukere og kystfiskere enda viktigere, sier Tvinnereim.

Småbrukere er ofte rammet av følgene av covid-pandemien og av at prisene på gjødsel og energi har skutt i været.

– Vi er nødt til å finne tiltak som kan motvirke at prisene på gjødsel øker enda mer. Vi må også finne politiske løsninger for å bryte Russlands blokade og sørge for at Ukraina kan fortsette med kornproduksjonen  og at de får eksportert kornet.

Ny rapport

En ny rapport lansert av forskningsstiftelsen Prio nylig viser at stadig flere land opplever sosial uro på grunn av økte matpriser og vanskeligheter med matforsyning. Dette gjelder ikke bare i land som har hatt sultkatastrofer tidligere, som Etiopia, Sudan og Jemen, men også i land som Iran, Egypt, Tunisia og Tyrkia.

– Norsk politikk skal bidra til å bygge motstandskraft for disse matprodusentene, særlig i klima- og risikoutsatte områder. Foreløpig er dette en krise som handler om prisen på mat, men allerede neste år kan vi i verste fall oppleve mangel på mat, (dersom kunstgjødsel og andre innsatsfaktorer ikke når ut til lokale bønder. )

I Roma møter Tvinnereim også sin tyske kollega, Svenja Schulze. Norge og Tyskland skal samarbeide tettere om matsikkerhet og utviklingsministeren reiser også til Berlin senere i uka for å delta på den internasjonale konferansen Uniting for Global Food Security. Konferansen skal bygge oppslutning om en global kraftinnsats for matsikkerhet, som skal lanseres til G7-toppmøtet noen dager senere.

– Mat skal være tema i de internasjonale diskusjonene. Ikke bare i disse organisasjonene i Roma som jobber med det hver dag, men også i FNs sikkerhetsråd og vi må ha mat som tema på FNs klimakonferanse, som finner sted i Egypt i høst (Cop27).

I Roma skal Tvinnereim møte fredsprisvinner og leder for Verdens matvareprogram (WFP), David Beasley, samt direktørene for FNs organisasjon for mat og landbruk (FAO) og Det internasjonale fondet for landbruksutvikling (Ifad).