Norge deltar på humanitær konferanse for befolkningen i Gaza

Statssekretær Bjørg Sandkjær representerer Norge på den humanitære konferansen til støtte for befolkningen i Gaza 9. november i Paris.

– Det er dypt rystende å se de menneskelige og materielle ødeleggelsene i Gaza. Det skal være over 10 000 drept. Halvparten av bygningsmassen er skadet eller i ruiner. Norge oppfordrer partene til en umiddelbar våpenstillstand og til å slippe inn nødhjelp. Hamas må løslate gislene de har tatt umiddelbart, sier statssekretær Bjørg Sandkjær.  

På konferansen deltar representanter for flere sentrale land, FN og organisasjoner som bidrar i det humanitære arbeidet i Gaza. Palestinske myndigheter er representert ved statsminister Mohammad Shtayyeh. 

En måned etter at krigen startet er situasjonen i Gaza katastrofal. Av de 10 000 drepte, er mer enn 4000 barn. I en måned har innbyggerne levd i konstant frykt. De mangler livsnødvendige varer som vann, mat og medisiner. Det vil ta mange år og flere milliarder kroner å gjenoppbygge Gaza. 

– Alle parter i denne krigen er forpliktet til å følge humanitærretten. Det betyr at de må beskytte sivile og at angrep må skille mellom militære mål og sivile, og sivil infrastruktur. Partene er også forpliktet til å sørge for at livsnødvendig nødhjelp kommer fram, selv om det pågår kamphandlinger. Vi er svært bekymret for at enda flere sivile blir drept når Israel intensiverer bakkekrigen i Gaza by, sier Sandkjær.   

Sandkjær kommer også med en oppfordring til å gi mer støtte til palestinerne: 

– Norge har økt den humanitære støtten til palestinerne med 200 millioner kroner siden krisen startet. Vi oppfordrer andre land til å øke den humanitære støtten, og til å videreføre støtten til Den palestinske selvstyremyndigheten (Palestinian Authority, PA). PA er helt avgjørende for den palestinske befolkningen ikke bare på Vestbredden, men også i Gaza. Dersom myndighetene på Vestbredden bryter sammen, vil Israel ikke ha en forhandlingspartner den dagen det er mulig å gjenoppta fredsforhandlinger, sier Sandkjær.