Norge gir 100 millioner kroner for klimatilpasning i de minst utviklede landene

De minst utviklede landene er hardest rammet av klimaendringene samtidig som de mangler tilstrekkelig kapasitet og ressurser til å møte klimautfordringene. Bidraget fra Norge vil nå de som trenger det aller mest.

Norge gir 100 millioner kroner til fondet for de minst utviklede landene, LDC Fund som ligger under den globale fondsparaplyen GEF.  Pengene skal brukes på klimatilpasning i de minst utviklede landene som har størst behov for å raskt tilpasse seg den nye virkeligheten.

  • Klimaendringene truer liv, levebrød, matsikkerhet og helse. De som står med begge bena i denne krisen allerede nå, men ikke har midler til å tilpasse seg, må få rask tilgang til finansiering at de kan sette i verk tiltak. Det er det Norges bidrag handler om, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim.
  • I Følge FN har finansiering til klimatilpasning i utviklingsland har gått ned med 15%. Derfor er alle bidrag, inkludert det norske, svært viktig, og fondet for de minst utviklede landene spiller en nøkkelrolle i å fylle tilpasningsfinansieringsgapet

De fire fokusområdene i fondets nåværende strategi stemmer godt overens med de fem pilarene i den norske klimatilpasningsstrategien, spesielt pilarene om tidlig varslingssystemer og klimatjenester, naturbaserte løsninger, klimarobust matproduksjon og infrastruktur.

  • Å sikre et klimatilpasset landbruk er avgjørende for at det fortsatt skal stå mat på bordet i de fattigste landene. Flom, tørke og uforutsigbart klima utfordrer det tradisjonelle jordbruket. Dette arbeidet haster det å komme i gang med, fordi klimaendringene skjer nå, sier Tvinnereim.