Norske regnskogpenger finansierer solenergi i Guyana

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Guyana skal bruke regnskogpenger fra Norge til å forsyne befolkningen med ren energi.

Guyana
Guyana har lykkes med å beholde skogdekket i landet på hele 85 prosent og med bare 0,05 prosent avskoging. Foto: NICFI

Guyana har siden 2009 fått betalt av Norge for å holde avskogingen lav. Det søramerikanske landet har tjent opp nesten 1,5 milliarder norske kroner fra Norge, hvor av en del allerede har gått til bærekraftig utvikling, flombeskyttelse og annen klimatilpasning, og støtte til urfolk i landet.

Avtalen signeres i dag på verdens regnskogdag, 22. juni. Guyana vil bruke norske regnskogpenger til å finansiere åtte storskala solenergiprosjekter. Til sammen vil prosjektene forsyne 27.000 husstander med ren og billig energi, som omfatter nesten 10 prosent av Guyanas befolkning.

– Jeg er imponert over Guyanas arbeid for å beskytte landets regnskoger. Vi er glade for at Guyana har besluttet å bruke norske regnskogpenger til å finansiere solenergi til sin befolkning. Dette er til inspirasjon for oss alle, og en vinn-vinn for miljø og befolkning, sier Espen Barth Eide, Norges klima- og miljøminister.

I årevis har det søramerikanske landet vært et av verdens ledende land når det gjelder beskyttelse av regnskog. Guyana har lykkes med å beholde skogdekket i landet på hele 85 prosent og med bare 0,05 prosent avskoging.

Det er Den interamerikanske utviklingsbanken (IDB) som har ansvar for å forvalte de norske regnskogpengene.

Annonseringen av solenergi-satsingen skjer under regnskog-konferansen Oslo Tropical Forest Forum (OTFF) der 450 av de viktigste aktørene for bevaring av verdens regnskoger, er samlet i Oslo i slutten av juni. Konferansen har vært utsatt i to år grunnet korona.

Solcellepanel i Guyana
Guyana vil bruke norske regnskogpenger til å finansiere åtte storskala solenergiprosjekter. Til sammen vil prosjektene forsyne 27.000 husstander med ren og billig energi, som omfatter nesten 10 prosent av Guyanas befolkning. Foto: Department of Public Information, Government of Guyana.