Regjeringen vil la fagskoler opprette utdanninger selv

Nå sendes forslag til endringer i fagskoleloven på høring. Kunnskapsdepartementet vil blant annet åpne for at fagskoler kan få institusjonsakkreditering. Dermed vil de kunne endre eller etablere nye studietilbud på egen hånd, uten å søke om godkjenning.

Fagskolene tilbyr høyere yrkesfaglig utdanning og bidrar til å dekke Norges behov for fagfolk med spesialkompetanse.

– Vi har tidligere varslet at vi vil at fagskoler kan få institusjonsakkreditering og jeg er glad for at vi nå får sendt dette på høring. Denne regjeringen satser på fagskolene og dette er et viktig steg for å utvikle sektoren videre, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp).

– Det vil bidra til at fagskolene raskere kan opprette studier i takt med arbeidslivets behov, slik at vi får flere relevante og fleksible utdanninger, utdyper statsråden.

Vil ha raskere godkjenning av studietilbud

Det har de siste årene vært en kraftig vekst i høyere yrkesfaglig utdanning. De siste fem årene har antall studenter nesten doblet seg, fra ca 15 000 i 2017 til ca 28 000 i 2022.

NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen), som har ansvaret for å sikre at fagskoleutdanningene holder en god kvalitet, har fått stadig flere søknader om godkjenning av nye utdanninger. Det har ført til lang kø av søknader om akkreditering hos NOKUT, særlig til nye fagskoleutdanninger.

– Ved å innføre institusjonsakkreditering håper vi at saksbehandlingen hos NOKUT vil bli raskere på sikt, fordi køen blir kortere når noen fagskoler kan akkreditere utdanninger selv og ikke trenger å søke NOKUT, sier Borten Moe.

Det er NOKUT som skal avgjøre hvilke fagskoler som får institusjonsakkreditering. Hva som skal være vilkårene vil bli utredet og fastsatt i forskrift. For å sikre kvaliteten i utdanningene vil en del fagskoler fremdeles måtte søke NOKUT om akkreditering når de skal etablere eller endre egne utdanninger.

Departementet foreslår også:

  • At fagskolene skal kunne gi dispensasjon fra kravet om alle må ha fullført og bestått videregående opplæring for å få begynne. Dermed vil fagskolene få mulighet til å ta opp søkere som på grunn av varig sykdom, funksjonshemming eller lignende ikke har hatt mulighet til å fullføre og bestå videregående opplæring.
  • Å styrke rettighetene til fagskolestudenter. Departementet foreslår å lovfeste en generell rett til permisjon fra studiet og et forbud mot negative konsekvenser når studenter varsler om kritikkverdige forhold knyttet til utdanningen.
  • Å legge inn en generell unntakshjemmel i loven. Forsvaret ønsker å tilby flere av sine utdanninger som fagskoleutdanninger. Dette krever enkelte unntak fra fagskoleloven, blant annet fra krav til organisering og opptakskrav.