Norge donerer beltevogner til Ukraina

Norge vil donere rundt 50 beltegående transportkjøretøy til Ukraina. - Disse er viktige for å kunne få frem forsyninger i områder der det ikke er gode veier, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Beltevognene kan for eksempel brukes til å frakte ammunisjon, mat og vann for å støtte ukrainske styrker i felt.
Beltevognene kan for eksempel brukes til å frakte ammunisjon, mat og vann for å støtte ukrainske styrker i felt. Foto: Trygve Hongset, Forsvaret

 

Beltegående transportkjøretøy kommer seg frem i terreng hvor hjulgående lastebiler må stoppe og er derfor et viktig supplement til lastebiler for å frakte forsyninger. Beltevognene kan for eksempel brukes til å frakte ammunisjon, mat og vann for å støtte ukrainske styrker i felt.

Kjøretøyet kalles internasjonalt M548, mens det i Norge går under betegnelsen NM199. Kjøretøyene har stått på lager i Forsvaret, men er nå vedlikeholdt. Vognene skal erstattes gjennom allerede planlagte prosjekter.

Norge har tidligere donert en lang rekke kapasiteter til Ukraina, som Nasams luftvern og stridsvogner. Regjeringen har også besluttet at Norge skal donere F-16 kampfly. 

- Ukraina har fortsatt sterkt behov for militær støtte i kampen mot de russiske invasjonsstyrkene. Norge vil fortsette å støtte Ukraina så lenge det trengs, sier forsvarsministeren.

Forsvarsministeren deltar i dag på møtet i Ramstein om videre støtte til Ukraina: Forsvarsministeren deltek på møte i Ukraine Defense Contact Group - regjeringen.no

Kjøretøyet kalles internasjonalt M548, mens det i Norge går under betegnelsen NM199
Beltegående transportkjøretøy kommer seg frem i terreng hvor hjulgående lastebiler må stoppe og er derfor et viktig supplement til lastebiler for å frakte forsyninger. Foto: Trygve Hongset, Forsvaret