Statsministeren deltar på sikkerhetskonferansen i München

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Sikkerhetspolitikk i Nordområdene, energisikkerhet og global matsikkerhet blir viktige tema for Norge, under den årlige sikkerhetskonferansen i München.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt, forsvarsminister Bjørn Arild Gram, klima- og miljøminister Espen Barth Eide og utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim deltar også på konferansen.

– Det er snart ett år siden Russland brutalt invaderte Ukraina, og det er ingen tegn på at krigen vil gå over med det første. Det skaper et forsterket behov for samhold og kontakt med allierte, og sikkerhetskonferansen i München er viktig for å diskutere hvordan vi best støtter Ukraina og håndterer krigens konsekvenser i Europa og globalt, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Statsministeren vil blant annet ha møter med EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen, Storbritannias statsminister Rishi Sunak, den tyske kansleren Olaf Scholz og Finlands president Sauli Niinistö.

– Vi vil snakke om Russlands ulovlige krigføring mot Ukraina og følgene av denne. Krigen har følger for energisikkerhet, matsikkerhet og den fremskynder grønn omstilling i Europa. Det er derfor viktig at vi har bred tilstedeværelse fra regjeringen, sier Støre.

Utenriksministeren deltar i en panelsamtale om sikkerhetspolitikk i Arktis som er en del av konferansens hovedprogram.

– Krigen i Ukraina påvirker sikkerhetspolitikken i andre regioner av verden, også Arktis. For Norge er det særlig viktig å være med i diskusjonene om utviklingen i Nordområdene, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Utenriksministeren skal ha en rekke bilaterale møter, blant annet med Ukrainas utenriksminister Kuleba.

– Jeg vil snakke med ham om Nansen-programmet og hvordan vi ser frem til å jobbe med ukrainske myndigheter for å sikre at denne historisk sterke støtten fra Norge kan hjelpe Ukraina best mulig, sier utenriksministeren.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram kommer til München fra forsvarsministermøtet i NATO, der krigen i Ukraina sto høyt på dagsorden.

– Ukraina kjemper nå for sin eksistens og er helt avhengig av støtte fra Vesten. Krigen kaster samtidig mørke skygger over Europa, og i dagens situasjon er det viktigere enn noensinne å styrke samholdet med våre allierte, sier forsvarsminister Gram. 

– Geopolitiske motsetninger, energi-, ressurs- og matvarekrisen, og en stadig mer alvorlig klima- og naturkrise krever nye felles løsninger. München-konferansen en god mulighet til å utveksle synspunkter, og søke svar, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide.

Utviklingsministeren deltar i møter om klima og sikkerhet og om hvordan krigen i Ukraina påvirker matsikkerhet i resten av verden.

– Krigen i Ukraina har globale ringvirkninger. Den kommer på toppen av pris- og levekostnadskrisen og rammer de fattigste landene i verden ekstra hardt. At dette også påvirker sikkerhetspolitikken er et viktig perspektiv jeg vil legge vekt på i diskusjonene i München, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim.