Statsministerens innledning på pressekonferansen etter møtet med Ukrainas Røde Kors

– Som en del av Nansen-programmet gir vi 350 millioner kroner til den internasjonale Røde Kors – bevegelsen, og dette vil gå til arbeidet med å beskytte og hjelpe sivile, særlig de mest sårbare, som barn, eldre og uføre, sa statsminister Jonas Gahr Støre.

Sjekkes mot framføringen

Kjære alle sammen,

I just had a good meeting with the Secretary General of the Ukrainian Red Cross, Maksym Dotsenko, and his colleagues here at the Norwegian Red Cross. Now, I am going to switch over to Norwegian to inform the press about our meeting.

I dag har jeg snakket med Røde Kors om deres arbeid i Ukraina. Røde Kors-bevegelsen har et helt unikt nettverk i landet. De har stor kapasitet, verktøy og kompetanse for å hjelpe og beskytte de sivile som er rammet av konflikten. Og Røde Kors i Ukraina er en helt sentral aktør for å dekke de enorme humanitære behovene.

Jeg er glad for å kunne annonsere at Norge gir 350 millioner kroner til Røde Kors-bevegelsen. Midlene går til Den internasjonale Røde Kors-komitéen (ICRC) og til Ukrainas Røde Kors gjennom Det internasjonale forbundet av Røde Kors-foreninger (IFRC).

Røde Kors er en «testet» kanal for oss til å nå fram når det er katastrofer, enten det er krig eller naturødeleggelser. Derfor har det for oss vært viktig, helt fra starten av, å samarbeide med ICRC og Norges Røde Kors; de kan gjøre en god vurdering av hva behovene er. I slike kriser er jo de lokale behovene de viktigste – hva er det som trengs – og den beste kvalitetssikringen vi kan få fra dette, er hva Norge Røde Kors, gjennom det internasjonale samarbeidet, kan gi oss av uinformasjon.

Om lag halvparten av Ukrainas befolkning, mer enn 17 millioner mennesker, trenger i dag humanitær hjelp og beskyttelse. De lever i svært vanskelige og dramatiske forhold som følge av Russlands angrepskrig mot Ukraina.

Da jeg var i Ukraina møtte jeg flere som er rammet av krigen. Mennesker som har opplevd krigens grusomheter. Det var sterkt og det er ingen tvil om at behovet for hjelp er stort i hele landet. De trenger blant annet mat og drikke, husly og medisinsk hjelp.

Røde Kors-bevegelsen har et helt unikt nettverk i Ukraina og har stor kapasitet, verktøy og kompetanse for å hjelpe og beskytte de sivile som er rammet av konflikten.

Midlene er en del av Nansen-programmet og vil gå til arbeidet med å beskytte og hjelpe sivile mennesker. Særlig de mest sårbare, som barn, eldre og uføre.

Jeg er imponert og har stor respekt for Røde Kors sin sterke innsats i det humanitære arbeidet. Deres ansatte og frivillige utviser stort mot. De redder liv og lindrer nød hver eneste dag.

I dag har jeg fått høre hvordan ukrainere hjelper ukrainere, og hvordan vi kan være en støtte for dem gjennom deres søsterorganisasjon, Røde Kors i Norge. Ukraina Røde Kors er den største humanitære organisasjonen i landet. Med lokalkunnskap og -kompetanse har de de beste forutsetninger til å hjelpe der det trengs. Ukrainas Røde Kors har om lag 10 000 ansatte og frivillige.

Den internasjonale Røde Kors-komitéen er en nøytral og uavhengig aktør som, gjennom dialog med parter i en konflikt, jobber for å beskytte sivilbefolkningen og hjelpe til med å opprettholde humanitærretten.

Langsiktighet er viktig i planleggingen av nødhjelpsarbeidet i Ukraina. Det er en av grunnene til at vi lanserte vi Nansen-programmet tidligere i år – der vi gir 75 milliarder kroner over fem år. I 2023 er det gitt 7,5 milliarder til sivil støtte. Dette viktig, men vel så viktig for forutsigbarhet og vissheten om at Norge stiller opp for Ukraina. Det skal vi fortsette med.

Denne uken arrangeres også et internasjonalt møte om humanitær innsats i Ukraina i Oslo. Norge og EU er vertskap og samler rundt 80 delegasjoner fra mange giverland og humanitære organisasjoner, herunder FN-organisasjonene, Røde Kors-bevegelsen og sivilt samfunn. Generalsekretær Maksym Dotsenko, vil også delta på dette møtet.

Now, I leave the floor to the Secretary General of Ukraine’s Red Cross, Maksym Dotsenko.