Statsministerens innledning på pressetreff om campussamling ved NTNU

– Denne investeringen gjør at vi får samlet fagmiljøene våre og senket terskelen for samarbeid på tvers av tradisjonelle faggrenser. Faglig nærhet vil gi mulighet for å møtes og samhandle, både innen utdanning, forskning og innovasjon, på nye måter, sa statsminister Jonas Gahr Støre.

Sjekkes mot framføringen. Innlegget var basert på disse momentene

  • Nå går regjeringen i gang med campussamlingen på NTNU. Dette er en stor og riktig investering for Norge som vil kaste av seg mange ganger. Viktig for kunnskapsutviklingen i Norge. Men ikke bare for Trondheim og Norge. Vi har miljøer i verdensklasse ved NTNU som vi trenger både nasjonalt og internasjonalt.
  • Regjeringen foreslår 178 millioner i statsbudsjettet for neste år til byggestart for NTNUs nye campus. Rammen på hele prosjektet er 6,6 milliarder kroner. Vil stå ferdig om seks-syv år.
  • Det er et nedskalert prosjekt fra 12 til 6,6 milliarder kroner. Både NTNU, Statsbygg og eksterne kvalitetssikrere har sagt at det er fullt mulig å gjennomføre dette prosjektet til 6,6 milliarder kroner. Vi må få ned kostnadene på statlige bygg.
  • Det er to grunner til at regjeringen mente det var grunn til å gå inn i økonomien for prosjektet: Vi har for mange erfaringer med offentlige byggeprosjekter som sprekker. Det har noe med tilliten til slike bygg å gjøre. Og vi mente det er mulig å få til kvaliteten i samlingen fra Dragvoll til Gløshaugen for en lavere sum. Det har den siste kvalitetssikringen bekreftet.
  • Vi får nå et kvalitetsløft ved Norges største universitet. Noe av styrken ved NTNU er evnen til å samspille med viktige sektorer utenfor universitetet. F.eks. koblingen mellom universitet og sykehus. Når vi nå får samlet universitetsmiljøene, får vi større synergier.
  • I dag er samfunnsfagene et stykke unna realfagene, de tekniske fagene. Løsningen på våre store utfordringer i dag krever at vi ser samfunnsfag og teknologi i sammenheng. Teknologi med et bredt samfunnsperspektiv er nødvendig. At vi får en fysisk samlokalisering, gjør at vi kan få nye fag og bedre samspill mellom fag. Vi legger til rette for en fremtidsrettet utdanning.
  • Denne investeringen gjør at vi får samlet fagmiljøene våre og senket terskelen for samarbeid på tvers av tradisjonelle faggrenser. Faglig nærhet vil gi mulighet for å møtes og samhandle, både innen utdanning, forskning og innovasjon, på nye måter.
  • Flere og bedre sosiale og faglige møteplasser vil påvirke studentenes studiehverdag til det positive. Campussamling vil bidra til å øke trivselen, bedre studiemiljøet og motvirke utenforskap blant studentene.
  • I sum: NTNU er en viktig institusjon for både norsk og internasjonal forskning og verdiskaping. Dette er en riktig og viktig investering for Norge, som vil gi store gevinster i fremtiden. Noe av det beste vi kan gjøre, er å satse på kunnskap og kompetanse for kommende generasjoner.