Sterkt samhold i kampen mot ISIL

– Russlands krigføring i Ukraina får mye av verdens oppmerksomhet. Samtidig hindrer voldelig ekstremisme og terrorisme utvikling, og det sprer frykt og usikkerhet i stadig nye områder i Afrika sør for Sahara og Afghanistan. Derfor er det viktig at vi på møtet i anti-ISIL-koalisjonen i dag viste sterkt samhold og støtte til kampen mot ISIL, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Bilde av oppstilte utenriksministre etter anti-ISIL-møte
Foto: Guri Solberg/UD

Saudi-Arabias utenriksminister prins Faisal og USAs utenriksminister Antony Blinken var vertskap for møtet i Riyadh 8. juni. Representanter fra alle de 86 medlemmene av koalisjonen deltok.

Den militære innsatsen har bidratt til at ISIL ikke lenger kontrollerer territorium i Syria og Irak, men ISIL har fortsatt kapasitet til å utføre terroraksjoner i landene. Det er også en alvorlig utvikling knyttet til ISIL og ekstremistiske terrorgrupper i Afrika sør for Sahara og økt aktivitet fra ISIL i Khorasan-provinsen (ISKP).

– ISKPs fremvekst i Afghanistan og utvidelsen av ISILs nettverk i Afrika viser at kampen mot ISIL må fortsette, sier Huitfeldt.

For å motvirke at ISIL får ny grobunn i Syria og Irak, var behovet for stabiliseringsinnsats tema på møtet. Konflikten i Syria har vart i tolv år, og den humanitære situasjonen i landet blir stadig mer prekær. Norge er i dag blant de største bidragsyterne, og har i løpet av de siste elleve årene bidratt med over 18 milliarder kroner.

På møtet bekreftet utenriksministeren at Norge fortsatt vil bidra med stabiliseringsstøtte og humanitær innsats til de som er rammet av konflikten i Syria og nabolandene. I år vil Norge gi nærmere 1,7 milliarder kroner i støtte til Syria og nabolandene Jordan og Libanon, som huser flere millioner syriske flyktninger.

– Ungdom er en særlig utsatt målgruppe for ISILs mobilisering. Barn og ungdom trenger utdanning og framtidshåp. Vi øker støtten til aktiviteter, utdanning og yrkesopplæring for ungdom i Nordøst-Syria med 50 millioner kroner for i år og neste år. Vi vil også videreføre støtten til forebygging av voldelig ekstremisme og styrking av lokalsamfunns motstandskraft i Sahel og Tsjadsjø-området, sier utenriksministeren.

Norge har deltatt i anti-ISIL-koalisjonen siden 2014. I dag er ca. 30 norske soldater og offiserer utplassert i Irak og 10 i Jordan.