Svar på skriftlig spørsmål om å hindre at rådyrkalver havner i slåmaskinen

Landbruks- og matminister Sandra Borch har svart på skriftlig spørsmål fra stortingsrepresentant Erlend Wiborg (FrP) - Bruk av droner for å hindre at rådyrkalver havner i slåmaskinen.

Skriftlig besvarelse av spørsmål nr. 2299 fra stortingsrepresentant Erlend Wiborg – Bruk av droner for å hindre at rådyrkalver havner i slåmaskinen

Jeg viser til spørsmål nr. 2299 fra stortingsrepresentant Erlend Wiborg:

«Hva vil regjeringen gjøre for å legge til rette for økt bruk av droner for å hindre at rådyrkalver havner i slåmaskin?»

Jeg vil innledningsvis berømme innsatsen som legges ned rundt om i landet for å redusere antall rådyrkalver som blir drept av slåmaskin. I fjor fikk jeg demonstrert hvor effektiv drone med optisk og termisk kamera var til å finne små rådyrkalver i meterhøyt gress i Indre Østfold kommune. Jeg hentet ut to små kalver fra en graseng som senere skulle høstes med slåmaskin, noe som var en stor opplevelse. Det er gledelig å registrere at stadig flere tar i bruk moderne droneteknologi til dette formålet rundt om i landet.

Dette er viktig skadeforebygging som redder ville dyr i åker og eng, og samtidig bedrer hverdagen for bonden som slår gresset. Rådyrkalver som blir kjørt i hjel i slåtten vil kunne forurense fôret og være farlig for husdyra å spise. Næringsdrivende i jordbruket har derfor en egeninteresse av å ta i bruk slike løsninger der det er mulig.

Bruk av droner reguleres av luftfartsloven og tilhørende forskrift som forvaltes av Luftfartstilsynet. Så vidt jeg kjenner til, er ikke dette regelverket til hinder for det formålet som representanten spør om.

Jeg mener man først og fremst bør finne gode lokale løsninger for samarbeid om søk og redning av rådyrkalver i forbindelse med slåtten. Jeg vil oppfordre næringsorganisasjonene i landbruket til å ta en aktiv rolle i dette framover, i samarbeid med kommuner og frivillige. Regjeringen, eller jeg som landbruks- og matminister, ser ikke behov for å gjøre noe på dette området nå.

Med hilsen

Sandra Borch