Historisk arkiv

Svar på spørsmål om bistand til Palestina

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Støre

Utgiver: Utenriksdepartementet

Utenriksminister Anniken Huitfeldts svar på et spørsmål fra Ingjerd Schou (Høyre) om hvordan statsråden vurderer den svenske regjeringens kutt i bistanden til palestinske mottakere i 2023 og hvordan det vil påvirke Norges bistand og engasjement for palestinske mottakere.

Skriftlig spørsmål nr. 1212 (2022-2023).
Datert 01.02.2023.

Fra representanten Ingjerd Schou (H) til utviklingsministeren, overført til utenriksministeren:
Den svenske regjeringen har varslet flere kutt i sin bistand for 2023. Blant annet omfattende kutt i bistand til palestinske mottagere. Hvordan vurderer statsråden disse kuttene og hvordan vil det påvirke Norges bistand og engasjement for palestinske mottagere?

Utenriksministerens svar:
Den internasjonale bistanden til Palestina er under press, noe de varslede kuttene fra Sverige illustrerer. Dette gir grunn til bekymring. Ekstern budsjettstøtte har vært viktig for Den palestinske selvstyremyndigheten og giverbidragene er betraktelig redusert de siste årene. FNs organisasjon for palestinske flyktninger –  UNRWA – er fortsatt i en svært vanskelig økonomisk situasjon. Okkupasjonen og oppsplittingen av det palestinske området har i tillegg betydelig negativ effekt på den palestinske økonomien. Israel konfiskerer en høy andel av palestinernes egne inntekter. Økt inflasjon påvirker også.

I en tid med økte økonomiske og politiske utfordringer er Norges langsiktige engasjement svært viktig. Regjeringen økte bistanden til palestinerne i 2022, inkludert vår støtte til UNRWA. Den norske bistanden går både til Den palestinske selvstyremyndighetens institusjoner, prosjekter i internasjonale organisasjoners regi og til det palestinske sivilsamfunnet. Norsk bistand støtter oppunder rammebetingelsene for en tostatsløsning, bidrar til bedre levekår og til å forsvare palestinernes rettigheter.

Norge vil fortsette å koordinere med øvrige givere og partene selv for å bidra til størst mulig grad av forutsigbarhet i en ustabil situasjon. Dette skjer blant annet gjennom vårt formannskap i giverlandsgruppen for Palestina (Ad Hoc Liaison Committee, AHLC). I AHLC møtes partene, sammen med det internasjonale samfunnet og samarbeider om utvikling av palestinske institusjoner og økonomi og overføring av myndighet fra Israel til palestinske myndigheter for å legge grunnlag for en politisk løsning som gir palestinerne selvbestemmelse.