Sverige, Finland og Norge diskuterte sikkerhetsutfordringer

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Støtte til Ukraina, sikkerhetspolitikk og samarbeid mellom Sverige, Finland og Norge i nord var hovedtema da statsminister Jonas Gahr Støre, Sveriges statsminister Ulf Kristersson og Finlands president Sauli Niinistö møttes i Sverige i dag. De tre landene fordømmer på det sterkeste Russlands angrepskrig og bekrefter støtten til Ukraina.

Statsminister Jonas Gahr Støre, Sveriges statsminister Ulf Kristersson og Finlands president Sauli Niinistö.
Statsminister Jonas Gahr Støre, Sveriges statsminister Ulf Kristersson og Finlands president Sauli Niinistö møttes til samtaler om sikkerhetspolitikk i Sverige onsdag. Foto: SMK

– Russlands angrepskrig mot Ukraina har utløst en ny og alvorlig sikkerhetspolitisk situasjon Europa som også har konsekvenser for våre nærområder. Finsk og svensk Nato-medlemskap vil bidra til økt sikkerhet for hele alliansen. Med felles forankring i Nato kan vi samarbeide enda tettere i Norden, ikke minst om felles utfordringer i nord, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Les felles pressemelding

Joint press release in English

Møtet fant sted på den svenske statsministerens landsted i Harpsund vest for Stockholm. Til stede var også utenriksminister Anniken Huitfeldt, forsvarsminister Bjørn Arild Gram og deres finske og svenske kolleger. Felles utfordringer og samarbeidsmuligheter på Nordkalotten ble også drøftet.

– Det er stort potensial for økt samarbeid mellom våre tre land i nord. En viktig felles oppgave fremover vil være å bidra til befolkningsvekst, arbeidsplasser og gode velferdstjenester i nord. Det er også viktig i et sikkerhetspolitisk perspektiv, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

Hvordan landene skal styrke forsvarssamarbeidet i lys av finsk og svensk Nato-medlemskap var også et viktig tema i samtalene.

– For å styrke og utvikle det nordiske forsvarssamarbeidet vil Norge gjøre øvelse Cold Response om til øvelse Nordic Response i 2024. Denne øvelsen vil være en milepæl for hvordan vi skal arbeide bedre sammen, ta imot militære avdelinger fra andre Nato-land og samarbeide som Nato-allierte, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram.