Viktig dialog med Kina

– Det er viktig å ha dialog og samarbeid med Kina om utviklingen i internasjonal politikk og global økonomi. Vi har blant annet diskutert krigene i Midtøsten og Ukraina, situasjonen i Rødehavet, behovet for samarbeid om klima og natur, samt hvordan vi kan styrke de internasjonale organisasjonene. Jeg har også tatt opp menneskerettigheter, sier utenriksminister Espen Barth Eide.

Bilde av utenriksminister Eide og Kinas utenriksminister Wang Yi stående foran flagg
Utenriksminister Espen Barth Eide og Kinas utenriksminister Wang Yi. Foto: Ragnhild Simenstad/UD

Utenriksminister Espen Barth Eide besøker Kina 5.og 6. februar. Han møtte utenriksminister Wang Yi og lederen for kommunistpartiets internasjonale avdeling Liu Jianchao. Tirsdag møter han visestatsminister Ding Xuexiang.

– Norge er tydelige på behovet for en verdensorden basert på folkeretten og en åpen og regelbasert handel. Det trenger vi for å oppnå de globale klima- og bærekraftsmålene. Vi står opp for norske verdier og internasjonale menneskerettigheter, sier Eide.

Ulike syn står ikke i veien for utveksling av synspunkter og erfaringer.

– Menneskerettigheter er en viktig del av Norges forhold til Kina. Jeg oppfordret kinesiske myndigheter til å overholde sine internasjonale forpliktelser, og jeg tok opp menneskerettighetssituasjonen, inkludert i Xinjiang, Tibet og Hongkong, sier Eide.

Norge samarbeider med Kina for å ivareta norske interesser, både langsiktige økonomiske interesser og interesser knyttet til utviklingen internasjonalt. I Shanghai besøker Eide et av Snøhettas prosjekter på Grand Opera, og møtte norsk næringsliv.

– Norge skal føre en tydelig og forutsigbar Kina-politikk, basert på bredden i våre interesser, inkludert vår nasjonale sikkerhet. God kunnskapsutvikling og informasjonsdeling med norske samfunnsaktører, særlig næringslivet og akademia, er viktig for å få til dette, sier Eide.

I år er det 70 år siden opprettelsen av diplomatiske bånd mellom Norge og Kina. Begge er enige om å feire dette, og ytterligere intensivere besøk på høyt nivå mellom de to landene.

De ble enige om å videreføre samarbeidet på flere områder, diskutere etableringen av en dialog om samarbeid om det grønne skiftet, og legge til rette for folk-til-folk samarbeid.

De to partene er enige om bidra til å opprettholde multilateralisme og frihandel, og å styrke samarbeidet for å takle klimaendringene og beskytte biologisk mangfold.

De diskuterte også utviklingen i Midtøsten. Begge er enige om behovet for en umiddelbar våpenhvile i Gaza, og å tillate betydelig økt humanitær hjelp inn til befolkningen. De understreket behovet for felles innsats for å forhindre en regional spredning av konflikten og oppfordret til umiddelbar løslatelse av alle alle gisler.

Begge uttrykte bekymring for voldsutviklingen på Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem, og understreket behovet for å styrke støtten til den palestinske selvstyremyndigheten. En våpenhvile må følges av en politisk prosess som leder til en tostatsløsning der både israelere og palestinere kan leve i fred og sikkerhet.

Begge partene ønsket granskningen fra FN og FNs organisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) velkommen og forventet full åpenhet fra organisasjonen. Samtidig understreket de behovet for at UNRWA får fortsette det viktige humanitære arbeidet i Gaza og i regionen, og oppfordret giverland til å ikke kutte støtten.

Begge uttrykte også bekymring for den økende uroen i hele Midtøsten-regionen. De bestemte seg for å fortsette konsultasjoner og arbeide sammen der det er mulig, gjennom multilaterale organisasjoner.

Bilde av den norske delegasjonen og den kinesiske motparten sittende på hver sin side av bordet med blomster i midten
Krigene i Midtøsten og Ukraina og behovet for samarbeid om klima og natur var blant temaene som ble tatt opp under møtet. Foto: Ragnhild Simenstad/UD