Justis- og politidepartementet - Forskriftsenheten

Utkast til forskrift om forsvarlig likviditetsstyring i finansinstitusjoner


Forskriftsenheten er kjent med høring 9. mars 2007 av utkast til forskrift om forsvarlig likviditetsstyring i finansinstitusjoner. Vi har følgende merknader av regelteknisk art til utkastet:

Kredittilsynet stiller i brev 16. november 2006 spørsmål ved behovet for en forskrift om likviditetsstyring. Bakgrunnen er at finansieringsvirksomhetsloven § 2-17 etter tilsynets oppfatning gir tilstrekkelig adgang for å gi pålegg og stille krav til finansinstitusjonen. Etter vår oppfatning er pliktene som er foreslått i forskriften, av materiell forskriftskarakter. Skal disse pliktene gjøres gjeldende for alle norske finansinstitusjoner, dvs et ubestemt antall institusjoner og ikke bare for enkelte konkrete institusjoner, se forvaltningslovens forskriftsdefinisjon i § 2, må dette skje ved forskrift.

Et tilgrensende spørsmål er imidlertid i hvilken utstrekning det er behov for å gi regler om forhold som allerede er regulert i forskrift 14. desember 2006 nr. 1506 om kapitalkrav for forretningsbanker, sparebanker, finansieringsforetak, holdingselskaper i finanskonsern, verdipapirforetak og forvaltningsselskaper for verdipapirfond mv. (kapitalkravsforskriften). Så vidt vi kan forstå vil reglene i forskriftsutkastet i betydelig grad "overlappe" kapitalkravsforskriften del X for så vidt gjelder likviditetsrisiko. Dobbeltregulering er generelt sett ikke ønskelig. Dersom en foreslått regulering vil innebære dobbeltregulering, kan det ofte indikere at det er en grunn til å vurdere en endret forskriftsstruktur. Vi ber derfor Finansdepartementet vurdere nærmere om det er hensiktsmessig å fastsette regler om likviditetsstyring med den foreslåtte forskriftsstrukturen. Avhengig av utfallet av denne vurderingen bør det i merknadene til forskriften angis på hvilke punkter forskriften er ment å skulle tolkes på samme måte som kapitalkravsforskriften og hvor forskriften pålegger ytterligere plikter.

Forskriftsutkastet bygger på Kredittilsynets modul for likviditetsrisiko. Selv om
forskriften skal regulere svært ulike institusjoner og det av den grunn ikke er ønskelig å ta inn hva det enkelte krav omfatter, finner vi grunn til å peke på at det følger av forvaltningsloven § 2 at plikter for private rettssubjekter skal fastsettes i forskriftsform. Det kan derfor etter vår oppfatning stilles spørsmål om ikke flere av reglene i modulen bør tas inn i forskriften. Særlig gjelder dette innholdsmessige krav til likviditetstrategi, beredskapsplan, stresstester og styre- og ledelsesrapportering, samt bestemmelser om oppfølgning av uavhengige kontroller/evalueringer, organiseringen av virksomheten med hensyn til ressurser og kompetanse og rapportering til Kredittilsynet.

Se for øvrig enkelte påtegninger på vedlagte kopi av forskriftsutkastet.

jd_likvstyring.pdf