Konkurransetilsynet

Svar på høring - forslag til ny forskrift om eiendomsmegling og overgangsregler for ny lov om eiendomsmegling


Konkurransetilsynet viser til Finansdepartementets brev av 25. juni 2007 og Fornyingar og administrasjonsdepartementets brev av 27. juni 2007 vedrørende forslag til ny forskrift om eiendomsmegling og overgangsregler for ny lov om eiendomsmegling.

Utdanning og kompetanse

Med den nye loven øker kravene til utdanning og kompetanse både for å kunne oppnå meglerbrev og for medhjelpere. Økte krav kan øke etableringshindrene, noe som kan føre til mindre konkurranse. Konkurransetilsynet påpekte dette i sitt høringssvar som ble utarbeidet i forbindelse med NOU 2006:1. Overgangsreglene synes til en viss grad å ta hensyn til de mulige problemene ved at mange av de som er aktive i bransjen i dag får uttelling for sin praksis og i stor grad kan fortsette som tidligere. Foretakene får også noe tid på seg til å tilpasse seg de nye reglene Kredittilsynet påpeker imidlertid at det i enkelte distrikter vil kunne bli vanskelig å rekruttere kvalifiserte personer. I disse områdene er det en risiko for at konkurransen vil kunne bli svekket ved innføringen av de nye kravene til kompetanse.

Formidling av lån

I dag gjelder det et generelt forbud mot at eiendomsmeglingsforetak driver annen næringsvirksomhet enn eiendomsmegling. Etter den nye eiendomsmeglingsloven § 5-1 skal det vurderes om virksomheten har naturlig sammenheng med eiendomsmegling og hvorvidt virksomheten er egnet til å svekke tilliten til foretakets integritet og uavhengighet. Kredittilsynet foreslår at det i forskrift fastsettes nærmere angitte tillatte virksomheter, samt virksomheter foretaket ikke har anledning til å drive, uten at forskriften er uttømmende.

I forskriften har Kredittilsynet foreslått at foretakene fortsatt skal kunne drive ikke-konsesjonspliktig låneformidling mot vederlag slik som etter gjeldende
eiendomsmeglingsforskrift § 8-1 bokstav d). Konkurransetilsynet viser til høringssvaret som ble utarbeidet i forbindelse med NOU 2006:1 hvor det påpekes at eiendomsmeglere utgjør en viktig distribusjonskanal for salg av boliglån, og på denne måten bidra til konkurranse mellom bankene på utlånsmarginer. På bakgrunn av dette støtter Konkurransetilsynet Kredittilsynets forslag om at foretakene fortsatt skal kunne drive ikke-konsesjonspliktig låneformidling mot vederlag.

Konkurransetilsynet har for øvrig ingen merknader.

konktilsynet.pdf