Brønnøysundergistrene

Høring - gjennomføring av direktiv 2006/43/EF om revisjon


Vi viser til departementets høringsbrev av 28. juni i år samt høringsnotat fra Kredittilsynet.

Revisornummer

Vi støtter forslaget om at organisasjonsnummeret til revisjonsselskap og revisorer som driver sin virksomhet gjennom enkeltpersonforetak benyttes som revisorregisternummer i Revisorregisteret.

Når det gjelder utenlandske revisorer/revisjonsselskap vil vi foreslå at de foruten revisorregisternummer fra hjemlandet også identifiseres med sitt organisasjonsnummer. Dette vil muliggjøre at vi i fremtiden vil motta statusoppryyninger fra det utenlandske Foretaksregister hvor revisor/revisjonsselskapet er registrert.

Meldeplikt ved fratrenden

Plikten til å begrunne revisorskifte som skjer i løpet av utnevnelsesperioden gjelder overfor Kredittilsynet som tilsynsmyndighet, jf artikkel 38 punkt 2 i direktivet. I høringsnotatet har Kredittilsynet foreslått at denne plikten samordnes med revisors plikt til å melde fratreden til Foretaksregisteret etter revisorloven § 7-1. Meldinger om revisorfratreden blir, enten de inngis på papir eller elektronisk, journalført i Foretaksregisteret. Slik saksbehandlingssystemet til Foretaksregister er bygget opp vil det ikke være mulig å unnta disse meldingene fra offentlighet. I
tillegg er en rekke offentlige etater som NAV, SKD, SSB og Patentstyret gitt tilgang til saksbehandlingssystemet til Foretaksregisteret. Disse etatene har lesetilgang til alle meldinger som erjournalført i registeret.

Skal Foretaksregisteret påta seg å være meldingsmottaker for Kredittilsynet må begrensningen med hensyn til hvem som kan få tilgang til begrunnelsen, jf siste punktum i utkast til nytt fjerde ledd i revisorloven § 7-1, utelates.

Revisorer oq revisjonsselskap fra andre EØS-land oq tredjeland

Vi forstår det slik at norske revisjonspliktige foretak vil kunne velge en utenlandsk revisor eller revisjonsselskap, som er godkjent av Kredittilsynet, til å foreta lovpliktig revisjon av årsregnskap. Opplysning om revisor er gjenstand for registrering i Foretaksregisteret og Enhetsregisteret, jf foretaksregisterloven § 3-7 og enhetsregisterloven § 6. I dag registreres revisjonsselskap og selvstendig næringsdrivende revisorer på organisasjonsnummeret. Vi antar at Kredittilsynet vil tildele utenlandske revisorer/revisjonsselskap særskilt revisorregisternummer i Norge, og at dette nummeret vil bli benyttet som identifikator ved registrering i Foretaksregisteret og Enhetsregisteret.

En slik omlegging vil medføre behov for systemendringer i våre registre og vi ber derfor om å bli holdt orientert.

brreg.pdf