Norges Kommunerevisorforbund

Gjennomføring av revisjonsdirektivet forslag 2006/43/EF om revisjon - høring 


Det vises til høringsbrev av 28. juni 2007. Norges Kommunerevisorforbund (NKRF) har følgende kommentarer til høringen:

Godkjenning av revisorer og krav til praksis

Det vises til pkt. 5.1 Godkjenning av revisorer og avsnittet Krav til praksis. I direktivet legges opp til en endring ved at bare ett års praksis fra Riksrevisjonen, kommunal- og fylkeskommunal revisjon og skatterevisjon kan godkjennes som praktisk opplæring. Vi viser i denne forbindelse til gjentatte henvendelser fra NKRF til departementet og Kredittilsynet om manglende avklaring vedrørende kommunale revisjonsvirksomheters status i forhold til revisorloven etter lovendringen gjeldende fra 1. august 1999. Det siste året har spørsmål i tilknytning til den uavklarte situasjonen også vært gjenstand for drøftinger i konsultasjonsmøtene mellom regjeringen og KS, senest på møtet 22. august 2007, hvor det framkommer av referatet at "Departementet vil komme tilbake til disse spørsmålene i forbindelse med gjennomføringen av EØS-reglene som svarer til det nye revisjonsdirektivet ... ".

NKRF representerer både medlemmer med kommunale og private eiere. For våre bedriftsmedlemmer med kommunale eiere er den uavklarte statusen i forhold til revisorloven en urimelig forskjellsbehandling og konkurransevridning i forhold til privateide revisjonsselskaper.

Det har skjedd omfattende endringer etter 1999 i forbindelse med organiseringen av kommunale revisjonsvirksomheter og med rammebetingelsene og lovgrunnlaget for revisjon av kommunal virksomhet. I lys av dette har NKRF ved flere anledninger - senest i brev av 21. april 2006 - bedt om at departementet vurderer en endring av revisorloven slik at kommunale revisjonsvirksomheter gis adgang til å revidere aksjeselskaper hvor en eller flere kommunerlfylkeskommuner har mer enn femti prosent av aksjekapitalen eller stemmene i selskapet. Gitt en slik lovendring, kan vi ikke se at direktivet skal være til hinder for at godkjenning av praksis fra revisjon av slike selskaper, skal avhenge av om den valgte revisjonsvirksomheten er i offentlig eller privat eie. Vi viser i denne forbindelse til KS sitt vedlagte brev av 25. mai 2007 til Finansdepartementet vedrørende godkjenning av praksis fra kommunal revisjon. NKRF slutter seg til innholdet i dette brevet.

Med bakgrunn i argumentene ovenfor ber vi om at det legges til rette for at godkjenning av praksis fra revisjon av kommunal virksomhet kan godkjennes i større grad enn i dag, og ikke, som i høringsforslaget, reduseres fra to til ett år.

nkrf.pdf