Norsk Tipping

Høring NOU 2007:10 - om tiltak mot hvitvasking og terrorfinansiering


Vi viser til høringsbrev av 24.08.2007 vedrørende tiltak mot hvitvasking og terrorfinansiering. Norsk Tipping AS har ikke merknader til de enkelte punkter i høringen, men har synspunkter i forhold det som spesielt retter seg mot pengespillvirksomhet.

I kapittelet Anvendelsesområdet under punkt 3.10 drøftes det om hvitvaskingsloven bør gis anvendelse for spillvirksomhet. I dette kapittelet belyser lovutvalget utfordringene som ligger i bruk av "vinnerbonger" fra uregistrert spill som "bevis" for opprinnelsen til midler som personer har tilegnet seg/blitt tilført fra straffbare handlinger.

Norsk Tippings styre har besluttet at selskapet vil fjerne muligheten for uregistrert spill for alle våre spill med unntak av Flax (skrapelodd). Krav om kun registrert spill vil medføre endringer i spillereglene og må følgelig godkjennes av Kultur- og kirkedepartementet.

Registrert spill hos Norsk Tipping skjer ved bruk av spillerkort. Spillerkortet knyttes til spilleren gjennom elektronisk legitimasjon. Den elektroniske legitimasjonen er sikret gjennom kobling mot Folkeregisteret og legitimasjonskontroll ved utstedelse og endringer av opplysninger i kortet. Når kortet benyttes til pengetransaksjoner kreves bruk av PIN-kode.

Innføring av obligatorisk registrert spill medfører at Norsk Tippings virksomhet ikke vil kunne være et egnet instrument for hvitvasking. Norsk Tipping støtter utvalgets alternative forslag om å innføre krav om obligatorisk registrert spill i spillreguleringen for å hindre at pengespill benyttes til hvitvasking.

Norsk Tipping støtter lovutvalgets forslag om en videre utredning i forhold til pengespill og hvitvasking. Det er nødvendig å trekke opp grenser i forhold til ulike typer spill og lotterier for å få til et regelverk hvor det gis størst mulig grad av måloppnåelse. I en videre utredning er det viktig at aktørene på spillmarkedet bidrar slik at lovgivningen i størst mulig grad hindrer hvitvasking samtidig som de tiltakene som innføres er mest mulig målrettet og hensiktsmessige.

norsk_tipping.pdf