Den Norske Advokatforening

Høringsuttalelse - rapport om tiltak som skal gjøre det enklere for kunder å bytte bank


Vi viser til departementets høringsbrev av 20. juni  2007 vedrørende ovennevnte høring.

Det er en prioritert oppgave for Advokatforeningen å drive rettspolitisk arbeid gjennom høringsuttalelser. Advokatforeningen har derfor en rekke lovutvalg inndelt etter fagområder. I våre lovutvalg sitter advokater med særskilte kunnskaper innenfor det aktuelle fagfelt og hvert lovutvalg består av advokater med ulik erfaringsbakgrunn og kompetanse innenfor fagområdet. Arbeidet i lovutvalgene er frivillig og ulønnet.

Advokatforeningen ser det som sin oppgave å være en uavhengig høringsinstans med fokus på rettssikkerhet og på kvaliteten av den foreslåtte lovgivningen.

I saker som angår advokaters rammevilkår vil imidlertid regelendringen også bli vurdert opp mot advokatbransjens interesser. Det vil i disse tilfellene bli opplyst at vi uttaler oss som en berørt bransjeorganisasjon og ikke som et uavhengig ekspertorgan. Årsaken til at vi sondrer mellom disse rollene er at vi ønsker å opprettholde og videreutvikle den troverdighet Advokatforeningen har som et uavhengig og upolitisk ekspertorgan i lovgivningsprosessen.

I den foreliggende sak uttaler Advokatforeningen seg som ekspertorgan. Saken er forelagt lovutvalget for bank, finansiering og valuta. Lovutvalget består av Hilde J. Vihovde (leder), Knut S. Endre, Hans Haugstad, Frode Mathiesen og Ivar Sagbakken Jr.

Advokatforeningen avgir følgende høringsuttalelse:

Arbeidsgruppen som har avgitt ovennevnte rapport har anbefalt at det ikke innføres kontonummerportabilitet fordi de samfunnsmessige gevinster ikke vil bli tilstrekkelige i forhold til kostnadene som vil påløpe. Arbeidsgruppen foreslår heller ingen andre myndighetstiltak for å forenkle bankbytte.

Arbeidsgruppen er positiv til at bankforeningene ønsker å formalisere et forpliktende regelsett ved bytte av bankforbindelse. Etter planen skal regelverket tre i kraft fra 2008. Gruppen anbefaler at behovet for myndighetsregulering vurderes nærmere når banknæringens egne tiltak har fått virke en tid.

Advokatforeningen slutter seg til arbeidsgruppens anbefalinger og viser til at gruppen også har hatt representasjon fra Forbrukerrådet og Konkurransetilsynet i tillegg til representanter fra bankforeningene og Kredittilsynet.

dna.pdf