Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon

Høring - rapport om tiltak som skal gjøre det enklere for kunder å bytte bank


HSH viser til brev av 20. juni 2007 fra Finansdepartementet med høring av rapport om tiltak og ordninger som kan gi reduserte ulemper for kundene ved bytte av bankforbindelse.

HSH representerer bedrifter fra en rekke bransjer innen handel, service, utdanning og helse. For våre medlemsbedrifter kan bytte av kontonummer medføre både en ekstra kostnad og praktiske ulemper siden de fleste har et betydelig antall kunder som man har økonomisk relasjon med. Å kunne beholde kontonummer vil derfor for mange være av stor betydning når et eventuelt bytte av bankforbindelse skat vurderes. Vi forstår imidlertid ut i fra arbeidsgruppens rapport at en innføring av kontonummerportabilitet (rett til å beholde kontonummer ved bytte av bank) vil innebære store kostnader. Tatt i betraktning arbeidsgruppens vurdering av at de samfunnsøkonomiske gevinstene per i dag ikke vil oppveie disse kostnadene, tar vi arbeidsgruppens anbefaling om at det ikke innføres en rett til å beholde kontonummer ved bytte av bank til etterretning. Vi mener imidlertid at det er viktig at man likevel følger med på de framtidige mulighetene for å innføre kontonummerportabilitet, spesielt med tanke på et eventuelt harmonisert system i EU-regi.

HSH mener det er viktig at det arbeides med å redusere forhold som oppfattes som ulemper ved bytte av bank. Vi støtter derfor arbeidsgruppens anbefaling om at det etableres en forpliktende regelsett ("Switching Code") for banknæringen i Norge som skal bidra til å redusere de ulemper som er forbundet med bytte av bankforbindelse. For våre medlemsbedrifter vil det være avgjørende at banknæringens pågående prosjekt for å etablere dette regelverket utvides til også å omfatte bedriftskunder, i tillegg til privatkunder. HSH er videre positiv til forslaget om en bedre bruk av omnummereringsregistret, slik at dette i større grad kan imøtekomme bedrifters problemer ved bytte av bank.

hsh.pdf