Finansforbundet

Høring – Tiltak for å bedre og stabilisere rettighetsforholdet mellom selveid kapital og grunnfondsbeviseiernes kapital


Vi viser til brev av 20. desember om den overnevnte problemstillingen. I forbindelse med høringen har forbundet gjennomført en egen høringsrunde med tillitsvalgte i grunnfondsbevisbankene i næringen. Under følger Finansforbundets høringssvar.

Vi vil først benytte anledningen til å gi honnør for departementets vilje til å arbeide videre med problemstillingene som ble brakt opp av Sparebankforeningens ”Rammevilkårsutvalg”. Det synes som om departementet har tatt problemstillingene som ble brakt til torgs der alvorlig og at forslagene har fått en grundig teoretisk behandling.

Etter Finansforbundets mening er det viktig at både små og store sparebanker har tilgang på rimelig og konkurransedyktig priset egenkapital. Dette blant annet for å sikre konkurransedyktigheten til lokalt forankrede bankaktører i en stadig mer internasjonalisert nærig Grunnfondsbeviset har vært et relativt godt instrument i så måte. Det har likevel over lang tid vært pekt på noen svakheter ved instrumentet blant annet knyttet til den såkalte utvanningseffekten.

Utbyttebrøk

Departementet foreslår i høringsbrevet en teoretisk modell som kan løse utvanningseffekten av grunnfondsbeviseierne. Forbundet synes forslaget er spennende, men kan likevel ikke støtte forslaget. Dette skyldes flere forhold.

Sparebankene har nå gjennom tyve år opparbeidet seg erfaring ved å innhente egenkapital i kapitalmarkedet gjennom grunnfondsbevis. Grunnfondsbevisene har tidvis vært et vanskelig instrument å benytte fordi det har vært et ukjent papir for investorer, ikke minst i utlandet. Finansforbundet frykter at departementets forslag om å gå fra dagens grunnfondsbevisbrøk til den foreslåtte utbyttebrøken vil svekke grunnfondsbeviset som instrument kraftig fordi det vil bli enda vanskeligere å forklare investorene de tekniske og praktiske sidene ved instrumentet.

Vi er redd for at en slik svekkelse av instrumentet vil føre til at de større grunnfondsbevisbankene vil omdanne seg til aksjesparebanker. Selv om Finansforbundet er for at en omdanningsadgang skal være tilgjenglig, ønsker vi ikke at en svekkelse av grunnfondsbeviset skal bli den utløsende faktoren for flere omdanningsprosesser.

Dette kan over tid bety at også mindre sparebanker vil få problemer med å hente inn kapital gjennom instrumentet fordi grunnfondsbevis vil bli tatt ut av porteføljene til ledende investorer.

Slik vi leser departementets høringsnotat er ikke intensjonen med forslaget å gjøre omdanning til aksjesparebank mer attraktivt ved en overgang til en utbyttebrøk, men konsekvensen vil etter forbundets syn rask bli en utvikling som verken næringen, departementet eller de ansatte ønsker.

Økt adgang til gaveutdeling

Departementet foreslår i høringsbrevet å utvide adgangen til å dele ut gaver til allmennyttige formål fra dagens 25 % av overskuddet til 35 % av overskuddet. Dette synes for lite hvis departementet, slik vi oppfordrer til, går bort fra sitt forslag om å innføre en utbyttebrøk. Vi ber derfor departementet å legge seg betraktelig nærmere rammevilkårsutvalgets forslag om å kunne dele ut en større del av overskuddet til allmennyttige formål.

Reservefond

Departementet foreslår i høringsbrevet at det kan gis en mulighet for grunnfondsbevissparebanker å opprette et reservefond på inntil 5 % av egenkapitalen. Denne løsningen har også sin opprinnelse Sparebankforeningens ”Rammevilkårsutvalg”. Det samme forholdet som det er pekt på over gjør seg gjeldene også her. Hvis departementet velger å følge vår tilrådning om å beholde dagens grunnfondsbevisbrøk og ikke gå over til en utbyttebrøk vil departementets forslag om et reservefond på 5 % av egnekapitalen være for liten til å stagge utvanningseffekten som oppstår. Vi ber derfor departementet i lys av dette i sitt forslag for Stortinget øke denne muligheten betraktelig.

Avslutning

Som nevnt innledningsvis fremstår det som departementet har gjort et godt teoretisk arbeid for å bøte på problematikken med utvanningseffekten i grunnfondsbevis finansierte sparebanker. Når Finansforbundet likevel ikke kan støtte departementets forslag skyldes det vår bekymring for kapitalmarkedenes reaksjon og konsekvensene av disse for sparebankene og deres ansatte.

finansforbundet.pdf