Landsorganisasjonen i Norge

Høring - utkast til endringer i foretakspensjonsloven, innskuddspensjonsloven og lov om obligatorisk tjenestepensjon og utkast til forskrift til lov om obligatorisk tjenestepensjon


Landsorganisasjonen i Norge har mottatt departementets brev av 02.01.2008 angående ovennevnte.

LO er enig med departementet i at det er behov for justeringer i lover og forskrift knyttet til tjenestepensjonsordninger bl.a. på bakgrunn av den nye OTP-loven. Departementets forslag betyr forbedringer i regelverket og bedre konsistens og likebehandling på tvers av pensjonslovene, og LO slutter seg til departementets vurderinger.

Våre merknader til de enkelte forslagene er:

     1. Behovet for regier om minstekrav til ytelsesbaserte tjenestepensjonsordninger

Mangfoldet av ordninger gjør at det er vanskelig å lage en sjablongregel som er tilstrekkelig klar og enkel til å kunne erstatte de føringer som ligger i Banklovkommisjonens innstilling. Dette illustreres av at FNHs forslag dekker en hel A4-side. En sjablongregel vil lett kunne slå ut urimelig, og kanskje føre til opphevelse av ytelsesordninger som i realiteten er bedre enn en minste innskuddsordning. Dette hensyn bør overordnes hensynet til enkelhet som kanskje kunne bidratt til å gjøre det lettere å opprette en minste ytelsesordning.

LO slutter seg til departementets og Kredittilsynets vurderinger på dette punkt (som også er i samsvar med Banklovkommisjonens), og til konklusjonen om at det ikke er behov for en generell metode for å fastsette minstekrav til ytelsesordninger. Inntil vi har erfaringsgrunnlag som tilsier annet eller minstekravene heves vesentlig er det ikke behov for ny forskrift.

     1. Avklaring av begrepet "eierinteresser i foretaket" i OTP-loven § 1 første ledd bokstav b

LO slutter seg til departementets forslag om at inntil 10 pst eierandel er å anse som "uten eierinteresse" med rett til OTP. Vi har heller ikke merknader til departementets avklaring av arbeidsgiver/innehaverbegrepene i lovene.

     2. avklaring av plikt etter OTP-loven § 2 jf. § 1 ift. adgang etter foretakspensjonsloven og
         innskuddspensjonsloven

LO støtter departementets forslag til samording av de tre tjenestepensjonslovene

     3. Rett til medlemskap i hhv. foretaks- og innskuddspensjonsordninger for arbeidstakere
         som ikke er fullt ut arbeidsføre.

I henhold til LOF er det i dag adgang til å holde helt eller delvis uføre utenfor pensjonsordningen. Dette rammer i stor grad kvinner. Dette gjaldt tidligere også arbeidstakere med mindre enn ti år igjen til pensjonering. Ved innføringen av OTP ble det stilt krav om at disse i så fall har krav på innskuddspensjon i henhold til minstekravene. Departementet foreslår i høringsutkastet at delvis uføre også skal ha rett til innskuddsordning fra første dag. LO støtter dette forslaget.

Vi ser imidlertid ikke at det er gode grunner til å holde delvis uføre utenfor ordningen med innskuddsfritak ved uførhet for den del av stillingsbrøken som vedkommende er ansatt i som arbeidsfør. Departementet trekker selv parallellen til arbeidstakere som har mindre enn tiår igjen til pensjonsalder. Vi ser ikke grunner til å introdusere ytterligere forskjellsbehandling av arbeidstakere innenfor OTP-bestemmelsene.

lo.pdf