Helse- og omsorgsdepartementet

Utkast til midlertidig forskrift om avbrudd og opphør av individuelle livrentekontrakter - Høring

 

Vi viser til Finansdepartementets brev av 21. februar 2007.

Helse- og omsorgsdepartementet har følgende innspill i saken:

Det vises til forslaget om at livsforsikringsselskapene skal ha adgang til å kreve
fremlagt helseerklæring fra den forsikrede eller legeerklæring for vedkommende til
bruk ved beregningen av risikofradraget ved oppgjør i forbindelse med at forsikringstager bringer livrentekontrakt til opphør. Dette er omtalt i høringsnotatet punkt 6 i.f. og forskriftsutkastet § 4 annet ledd annet punktum og § 5 annet ledd annet punktum.

Vi forutsetter at den foreslåtte bestemmelsen i forskriftsutkastet § 4 annet ledd annet punktum om at selskapet i særlige tilfelle kan "kreve egen helseerklæring eller legeerklæring for den forsikrede" ikke innebærer en hjemmel for forsikringsselskapene til å innhente taushetsbelagt pasientinformasjon fra helsepersonell, men skal forstås dit hen at forsikringstageren plikter å fremlegge slik erklæring. Vi antar at forsikringstageren vil kunne samtykke til at erklæring om relevante forhold innhentes av selskapet direkte fra lege, slik at legen fritas fra taushetsplikten i den utstrekning samtykket gjelder. Det fremgår ikke hva konsekvensen vil bli dersom forsikringstager nekter å fremlegge helseerklæring/
legeerklæring og heller ikke samtykker i at selskapet innhenter legeerklæring. Disse forholdene bør klargjøres i eventuelle merknader til forskriften eller på annen måte.

hod_livrente.pdf