Friluftsrådenes Landsforbund

INNSPILL TIL "STRATEGI FOR BÆREKRAFTIG UTVIKLING

Friluftsrådenes Landsforbund (FL) viser til mottatt høringsutkast "Strategi for bærekraftig utvikling", og takker for muligheten til å gi innspill. Den inkluderende måten dette arbeidet foregår på, er i seg sjøl et verdifullt bidrag for å skape brei oppslutning om strategien. Vi skal begrense vårt innspill til vårt arbeidsområde; - friluftsliv.

Friluftsrådenes Landsforbund mener at friluftsliv må innarbeides i strategien som viktig element for å skape miljøengasjement i befolkningen, positivt virkemiddel i utvikling av bærekraftig livsstil, synliggjøres som sentralt element i den nordiske samfunnsmodellen og som satsingsområde i forebyggende og helsefremmende arbeid.

Friluftsliv som viktig element for å skape miljøengasjement
Da tidligere statsminister i Sverige, Goran Persson, fikk Sofie-prisen for sitt klimapolitiske engasjement blei han spurt om Norge også kunne få en slik pådriverfunksjon, og svarte til Vårt Land: "Dette fordrer politisk engasjement, som igjen må ta utgangspunkt i folkelig engasjement gjennom naturopplevelser, friluftsliv og funderinger om skaperverket. Slik begynner alt miljøengasjement."

FL mener at behovet for å skape miljøengasjement i befolkningen er for lite vektlagt i strategien, og at friluftsliv kan være et positivt og viktig virkemiddel i dette arbeidet.

Friluftsliv positivt virkemiddel i utvikling av bærekraftig livsstil
Bærekraftig forbruk, som står sentralt i strategien, må innebære at det utvikles og satses på fritidstilbud som innebærer lite reise, små investeringer i anlegg og personlig utstyr, og lavt forbruk under utøvelse. Ivaretaking av grøntområder med mulighet til varierte natur- og kulturminneopplevelser og et bredt spekter av aktivitetsformer, er viktig i denne delen av arbeidet med utvikling av bærekraftig forbruk. Det er i en strategi viktig å utvikle attraktive bærekraftige tilbud, framfor ensidig satsing på restriksjoner og avgifter.
 
Friluftsliv er sentralt element i den nordiske samfunnsmodellen
Vi har med interesse merka oss at den nordiske samfunnsmodellen er trukket inn som element i strategien, men i omtalen savner vi den sterke felles nordiske friluftslivskulturen. Friluftslivet basert på allemannsretten, er et viktig fellestrekk i Norden som gir oss sterke fortrinn for utvikling av bærekraftig samfunn. Allemannsretten bygger opp under et inkluderende og fellesskapsorientert menneske- og samfunnssyn. Friluftsliv gir befolkningen nærheten til naturen og bidrar sterkt til livskvalitet hos folk flest. Vi mener det styrker omtalen av den nordiske samfunnsmodellen å trekke inn disse momentene.

Friluftsliv som satsingsområde i forebyggende og helsefremmende arbeid
Deler av vår livsstil er ikke bærekraftig i den forstand at den innebærer for lite fysisk aktivitet, som igjen fører til en rekke livsstilsjukdommer. Det kan ikke karakteriseres som bærekraftig at stadig større del av helseutgiftene er knytta til reparasjon av sjukdom som skyldes uheldig livsstil, - ofte som følge av et langt fra bærekraftig forbruk av ressurser. Generelt mener vi strategien for bærekraftig utvikling burde inneholdt mer om bærekraft i et helseperspektiv. FL mener at offensiv tilrettelegging for enkelt friluftsliv i nærmiljøet må være en hovedstrategi i slikt forebyggende og helsefremmende arbeid som del av strategi for bærekraftig utvikling. Dette er lavterksel-tilbud som kan nå store deler av befolkningen, og som derved vil være viktig element også i arbeidet med å utjevne sosiale ulikheter.

Andre momenter
Vi slutter oss til vurderinga av at Plan- og bygningsloven er et viktig virkemiddel for å ivareta bærekraftig utvikling bl.a. gjennom utvikling av utbyggingsmønster som minimaliserer transportbehov og ivaretaking av biologisk mangfold og områder for friluftsliv. Vi gir vår fulle tilslutning til betydningen av utdanning og vil understreke nødvendigheten av at alle barn, gjennom barnehage, skole og skolefritidsordning, får naturopplevelser, holdninger og kunnskap. Friluftsrådenes bidrag, der vi årlig kurser 2.000 - 3.000 lærere og ansatte i barnehage og SFO, og har opplegg for flere tusen barn, er konseptet "Læring i friluft" og "Fritid i friluft".

Vi er også enige i at det viktig å bygge opp under lokalforvaltningens rolle i arbeidet for bærekraftig utvikling. Forvaltningsreformen er en unik mulighet til å gi de nye regionene handlingsrom til å bli spydspisser i miljøvernarbeidet. FL vil understreke betydningen av å bruke det breie spekteret av miljøvernorganisasjoner aktivt og inkluderende i arbeidet.

friluftsradenes_landsforbund.pdf