Larvik kommune

Norges nye utkast til strategi for bærekraftig utvikling. Høringsuttalelse

Vi viser til Finansdepartementets brev av 5. juni med utsendelse av høringsdokument. Fristen for å avgi høringsuttalelse er satt til 15. august. Dette er en for snau frist til at det har vært mulig å legge fram en høringsuttalelse fra Larvik kommune til politisk behandling av kommunestyret i Larvik. Denne uttalelsen er av ovennevnte årsak administrativ og tar bare sikte på å gjenspeile de politiske strategiene som allerede er vedtatt innenfor dette området.

Det er positivt og inspirerende at Staten har høye ambisjoner om et samlende opplegg og strategier for bærekraftig utvikling. Dette gir et tydeligere og bedre samhandlingsgrunnlag på tvers av forvaltningsnivåer, bedrifter/næringsliv og organisasjoner. Den sterke vektleggingen av å få redusert klimagassutslippene er også helt nødvendig dersom Norge som nasjon skal kunne bidra til å snu den internasjonale utviklingen og redusere skadelige konsekvenser for både natur og mennesker.

Kommuneloven har i sin formålsparagraf (§1) uttrykt at kommunene skal arbeide for en bærekraftig utvikling. Dette har vært et viktig fundament for kommunens egne planer og retningsvalg i oppfølgende planer (Strategidokumentet som rulleres årlig med handlings-program og økonomiplan). I kommuneplanens samfunnsdel, som ble vedtatt av kommune-styret i Larvik i september 2005, er følgende langsiktige mål for kommunens tjenester lagt til grunn:

• Larvik er et åpent og inkluderende samfunn hvor innbyggerne gir etter evne og får etter behov.
• Kommunens omsorgstilbud tilpasses den enkeltes behov og ønsker.
• Larvik er et bærekraftig lokalsamfunn.
• Larvik utmerker seg ved at usedvanlig mange av innbyggerne er aktive deltakere i kulturlivet.
• Alle barn og unge sikres like muligheter.

I temaplandelen er det en rekke mer detaljerte mål (årlige resultatmål) som konkretiserer kommunens oppfølging av disse langsiktige målene. Kommunene bruker metodikken fra balansert målstyring sammen med en rekke måleparametre for å kunne dokumentere hvordan utviklingen vil forløpe i relasjon til målene.

Larvik kommune har gjennom flere år allerede fokusert på tiltak som kan bidra til å redusere klimautslippene. Kommunestyret behandlet i mai 2003 sak om aktuelle klima- og energistrategier for å følge opp Norges forpliktelser i Kyoto-avtalen. Kommunestyret har nylig vedtatt at kommunens egne strategier skal fornyes. Statens varslede nye strategier vil da være et viktig fundament for å fornye og videreutvikle kommunens egne mål og retningsvalg.

Som eksempler på tiltak som kommunen allerede har gjennomført kan nevnes:

• Utnyttelse av alternative energikilder til oppvarming. Alle kommunale nybygg med en grunnflate på mer enn 200 m2 er planlagt med andre oppvarmingskilder enn elektrisk energi og oljederivater for å redusere klimautslippene. Disse byggene er da bygd med jord-/sjøvarme, biobrensel, varmevekslere og lignende.
• I eksisterende bygg blir oljefyrte anlegg byttet ut med anlegg for biobrensel.
• Innen det handlingsrom som Plan- og bygningsloven gir, forsøker kommunen i plan-og utbyggingssaker å tilrettelegge for løsninger for fornybar energi. Utbyggingsavtaler er et viktig virkemiddel for å kunne oppnå gode framtidige energiløsninger.

Larvik kommune ser det som en fordel at staten setter inn enda sterkere virkemidler for alternativ energibruk og stimulere til bedre utnyttelse av de energikilder som allerede er i bruk. Det er derfor positivt at størrelsen på Grunnfondet i Enova øker og gir kommunene større muligheter til å søke om midler til investeringer i energireduserende tiltak og til alternativ utnyttelse av energi.

Andre spesielle tiltak som kan sette i relasjon til å bedre forutsetningene for en bærekraftig utvikling med et lokalt perspektiv er bl.a følgende:

• Larvik kommune i samarbeid med de øvrige kommunene i Vestfold og Vestfold     fylkeskommune har innført miljøkrav i innkjøpsavtaler. Det er bl.a satt som mål at kommunen skal ha en økende andel av sine innkjøp gjennom rammeavtaler med miljøkrav (mål i 2007 135 mill kr).
• Kommunen har siden 2001 vært ISO-sertifisert etter 14001 standarden for alle kommunens aktiviteter og tjenester (Miljøsystem og miljøledelse).
• Kommunen er sertifisør for Miljøfyrtårnordningen for bedrifter. Pr juli 2007 har 27 bedrifter i Larvik fått miljøsertifikat.
• Kommunestyret har fattet vedtak om at kommunen skal ta sikte på å utvikle seg til å bli en Fairtrade-kommune.
• Kommunen deltar i Vestfold energiforum.

larvik_kommune.pdf