Storebrand ASA

Innspill fra Storebrand ASA om Norges arbeid med bærekraftig utvikling

Viser til tidligere innspill fra oss i mai 2006 og januar 2007, og har følgende innspill til det nye utkastet og indikatorsettet:

Vår vurdering er at strategien fremstår som gjennomarbeidet, relevant og konkret, og indikatorene er generelt sett gode. Vi har følgende kommentarer til en av indikatorene:

Indikator 2. Import fra afrikanske land og MUL i Afrika

Her støtter vi Evalueringsgruppen, SUM og ForUM sitt forslag om en supplerende indikator som måler/sier noe om pensjonsfondets forvaltnings bidrag til en bærekraftig utvikling.

Forvaltningen av Statens pensjonsfond Utland er, i egenskap av fondets størrelse og globale investeringsstrategi, et viktig virkemiddel for Norge. Fondet har betydelig markedsmakt, og har allerede markert seg i de internasjonale kapitalmarkedene. Det kan vurderes om retningslinjene for fondets investeringer skal knyttes tettere opp mot noen av indikatorene som omtales i utkast til strategi. Fondet kan utelukke noen typer investeringer (negative screening), aktivt investere i bedrifter som utmerker seg positivt innenfor samfunnsansvar (positiv screening/’best in class’), og man kan bruke eierskapet til aktivt til å påvirke.

En slik anvendelse av fondet til innebære en videreføring og utvidelse av den strategien for samfunnsansvarlige investeringer som i dag legges til grunn. I tillegg ville disse kravene knyttes tettere opp til (og støtte) Norges strategi for bærekraftig utvikling.

Storebrand har i over 12 arbeidet med samfunnsansvarlige investeringer, og også med målinger av effekter (både finansielle, sosiale og miljømessige). Vår anbefaling er å arbeide videre med dette forslaget for å finne en fornuftig måte å måle det på.

storebrand.pdf