Sparebankforeningen i Norge

Høring om forslag til forskrift om forenklet anvendelse av internasjonale regnskapsstandarder (IFRS)


Det vises til Finansdepartementets brev datert 5. juli 2007 der det bes om Sparebankforeningens syn på forslag til forskrift om forenklet anvendelse av IFRS. Forskriftsforslaget er utarbeidet av Norsk Regnskapsstiftelse.

Forskriftsforslaget er en videreforing av gjeldende forskrift av 22. desember 2006 om forenklet anvendelse av IFRS. En klar svakhet ved gjeldende forskrift er at kravene til noteinformasjon ikke er tilpasset IFRS. Forskriftsforslaget innebærer at forenklingen er valgfrie, slik at valg kan gjøres enkeltvis for hver forenklingsmulighet. Unntakene som gjelder finansielle instrumenter, må likevel gjøres samlet.

Sparebankforeningens synspunkter på forslaget

  • Foreningen mener forslaget innebærer en klar forbedring hva gjelder noteopplysninger fordi kravene til noteopplysninger i Regnskapsloven ikke et tilpasset IFRS.
  • For sparebankene som regnskapsbrukere er forslaget om utvidelse av virkeområdet et sentralt spørsmål. Selv om virkeområdet utvides, er det ikke opplagt at svært mange regnskapsprodusenter vil benytte seg av adgangen til å rapportere basert på forenklet IFRS. Det utvidede virkeområdet representerer like fullt en svekkelse av muligheten for sammenlignbarhet fordi regnskapsprodusentene med dette gis mulighet til å anvende ulike regnskapsspråk. Det er ikke positivt for bankene.
  • Også foreslåtte forenklingsregler om innregning og måling svekker isolert sett muligheten for sammenlignbarhet. For regnskapsbrukerne er dette uheldig. Vi kan for øvrig ikke se at høringsnotatet inneholder noen drøfting av problemstillinger knyttet til sammenlignbarhet for hver forenklingsregel. Etter vårt syn er det en klar svakhet ved utredningen.
  • Etter vår oppfatning burde høringsnotatet inneholdt en drøfting av spørsmålet om bruk av egenkapitalmetoden i selskapsregnskapet. Etter IFRS skal egenkapitalmetoden benyttes for tilknyttede selskaper i konsernregnskapet. IFRS gir derimot ikke adgang til bruk av egenkapitalmetoden i selskapsregnskapet. Denne ulikheten skaper vesentlige forskjeller og som vanskeliggjør regnskapsanalysen. For regnskapsprodusentene er det dessuten vanskelig å kommunisere denne ulikheten til markedet.
spbfor.pdf