Den norske Revisorforening

Høring - enkelte endringer i sentralbankloven


Vi viser til høringsbrev av 23.05. 2008.

Regnskapsprinsipper


Det opplyses i høringsnotatet at det ikke er fastsatt særskilte regler i eller i medhold av loven om hvilke regnskapsregler Norges Bank skal følge ved utarbeidelsen av sitt årsregnskap, og at det har utviklet seg en praksis hvor representantskapet fastsetter bankens regnskapsregler. Finansdepartementet foreslår at det tas inn en bestemmelse i sentralbankloven om at Norges Bank underlegges regnskapsplikt etter regnskapsloven og bokføringsplikt etter bokføringsloven.

Vi støtter dette forslaget da en slik forankring til regnskapsloven vil bidra til tillit og troverdighet til bankens finansielle rapportering og vil bidra til å legge bedre til rette for ekstern revisjon. Forankringen til bokføringsloven vil gi faste rammer for registrering og dokumentasjon av transaksjoner mv.

Det er i høringsnotatet ikke tatt endelig stilling til hvilket regnskapsmessig rammeverk innenfor regnskapslovens bestemmelser banken skal følge. Vi viser til Finansdepartementets momenter i vurderingen av valg av regnskapsmessig rammeverk, jf. Høringen pkt. 3.2, og etter vår mening tilsier dette at IFRS vil være det mest hensiktsmessige rammeverket ved utarbeidelse av årsregnskapet til Norges Bank.

Selv om IFRS bør være hovedkilden som rammeverk, vil det være enkelte områder hvor IFRS ikke spesifikt omhandler forhold som er spesielle for offentlig sektor. I slike tilfelle vil kildehierarkiet i IFRS vise til standarder fra andre standardsettere. I den sammenheng bør man i forarbeidene vise direkte til International Public Sector Accounting Standards (IPSAS) som er standarder for offentlig sektor utarbeidet med utgangspunkt i IFRS og som omhandler de slike forhold. Det kan nevnes at det i Finansdepartementets pilotprosjekt for et periodiseringsprinsipp i statlige etater er gjort en tilsvarende henvisning til IPSAS.

Revisjonsordning

Gjeldende regler innebærer at sentralbankrevisor er ansatt i Norges Bank, av representantskapet. Dette er ikke i overensstemmelse med revisorlovens uavhengighetsregler og vi støtter derfor Finansdepartementets forslag om å erstatte denne ordningen med en ordning der representantskapet velger en uavhengig ekstern revisor. Dette vil etter vår oppfatning styrke troverdigheten til revisjonen og derigjennom også troverdigheten til bankens finansielle rapportering.

Den foreslåtte ordningen om valg av revisor vil etter vår oppfatning også være i samsvar med Finansministerens brev til Stortinget vedrørende Ot.prp. nr 49 (2006-2007), der Finansministeren gir uttykk for at den tilsvarende ordningen knyttet til Folketrygdfondet og Statens pensjonsfond - Norge vil bidra til en ryddig og forsvarlig ansvarsdeling mellom Finansdepartementet, Folketrygdfondet og Riksrevisjonen. Tilsvarende vil en med den foreslåtte revisjonsordningen for Norges Bank oppnå en ryddig ordning der Finansdepartementet forvalter Statens pensjonsfond mens Norges Bank er gitt i oppdrag å forestå den operative forvaltningen av Statens pensjonsfond - utland. Riksrevisjonen vil følge opp og kontrollere Finansdepartementets rolle som forvalter av Statens pensjonsfond, mens den eksterne revisor kontrollerer at årsregnskapet er utarbeidet og fastsatt i samsvar med lov og forskrift.

Det foreslås videre at det skal fastsettes en forskriftsadgang til å gi regler som utfyller eller avviker fra reglene i eller i medhold av revisorloven. Etter vår oppfatning bør det ikke gis adgang til å fravike reglene i revisorloven ved revisjon av Norges Bank. Revisorloven setter krav til m.a. revisors oppgaver og til utførelsen av disse oppgavene for å sikre en enhetlig revisjon av alle typer foretak, både innholdsmessig og kvalitetsmessig. Vi kan ikke se noen grunn til at revisjon av Norges Bank bør fravike disse kravene.

Varamedlemmer til hovedstyret

Vi har ingen kommentarer til denne delen av høringen.

Forslag til lovtekst

I lovforslaget § 30 a, første ledd om revisjon, er ordlyden slik: "Bankens årsregnskap skal revideres av minst en revisor". Det er i Norge ingen regulering med hensyn på hvem som kan kalle seg revisor. Revisorloven gjelder bare for registrerte eller statsautoriserte revisorer. Etter vår mening bør derfor "revisor" i lovforslaget § 30 a, første ledd erstattes med "registrert eller statsautorisert revisor" slik at ordlyden blir: "Bankens årsregnskap skal revideres av minst en registrert eller statsautorisert revisor".
 

revisorforeningen.pdf