Eksportfinans

Høring - forslag til endring i kapitaldekningsforskriftene


Der vises til Finansdepartementets brev av 15. desember 2008 vedrørende forslag til endringer i kapitaldekningsforskriftene slik at statsgarantier som følge av midlertidige tiltak for banksektoren i andre land ikke skal hensyntas i risikovektingen.

Det vises i tillegg til telefonsamtale med Ekspedisjonssjef Jan Bjørland og vår adm. direktør Gisele Marchand hvor Eksportfinans ble gitt anledning til å innsende en høringsuttalelse etter fristen 17. desember, 2008.

Eksportfinans slutter seg i hovedsak til de anbefalinger og konklusjoner som er anført av FNH og DnB NOR i de respektive brev.

Nærmere om Eksportfinans syn

Konkurransevridning

Eksportfinans låner til sin virksomhet i de internasjonale penge- og kapitalmarkeder. Innlån skjer hovedsakelig i USD og EUR. I den utstrekning det lånes opp i annen valuta, swappes den over i en av de to foran nevnte. Plasseringen av overskuddslikviditet, i form av innskudd eller kjøp av gj eldsinstrumenter, vil skje i utenlandske finansinstitusjoner. Eksportfinans konkurrerer både om innlånsmidler og plasseringsobjekter i det internasjonale markedet med utenlandske institusjoner. Hvis forslaget til endring av kapitaldekningsreglene blir et særnorsk fenomen, har man for de selskapene som i det vesentlige gjør all sin funding og plassering utenfor Norge skapt konkurransevridning i de norske selskapene disfavør ved at de ikke kan nyttiggjøre seg 0-nektingen.

For Eksportfinans er ikke de norske bankene et plasseringsalternativ. Selskapet har i sin utlånsvirksomhet så store engasjementer med norske banker som overhodet mulig innenfor regelverket om største engasjement med en enkelt kunde. Kredittilsynet skriver i sitt brev til departementet av S. desember 2008 at det er viktig at det ikke gis incitamenter som gjør det mindre attraktivt for norske banker å plassere midler i andre norske banker sammenlignet med utenlandske banker. Som begrunnet ovenfor er ikke dette situasjonen for Eksportfinans.

Forslaget gjør at norske finansinstitusjoner får en konkurransemessigulempe i det de må benytte en høyere risikovekt på sine plasseringer.
 
 

eksportfinans.pdf