Forbrukerrådet

Høringsuttalelse - forslag til tiltak for å bedre konkurransen i markedet for fripoliser og pensjonskapitalbevis 


Vi viser til Finansdepartementets høringsnotat av 1. juli 2008 med forslag til tiltak som skal legge til rette for bedre konkurranse i markedet for forvaltning av fripoliser og pensjonskapitalbevis.

Forbrukerrådet stiller seg positivt til departementets initiativ for å forbedre konkurransen i markedet for fripoliser og pensjonskapitalbevis. Vi anser at foreslåtte tiltak i stor grad er forbrukervennlige tiltak. Etter Forbrukerrådets oppfatning er det uheldig at de tre største aktørene i livsforsikringsmarkedet til sammen har en markedsandel på 96 prosent når man tar med i betraktningen at mobiliteten er svært lav, jamfør FNHs tall som indikerer at i underkant av 2 prosent flyttet kontraktene sine i 2007.

Det er nødvendig å dyktiggjøre forbruker i møtet med livsforsikringsmarkedet, Forbrukerrådet anser således en forbedring av informasjonen som et viktig virkemiddel. Etter å ha gjennomgått et utvalg kontoutskrifter, stiller Forbrukerrådet seg uforstående til hvordan forbruker har en reell mulighet til å hente ut nyttig og forståelig informasjon.

Forbrukerrådets sentrale kommentarer er:

  • Vi støtter departementets forslag om å utvide leverandørens informasjonsplikt når det gjelder opplysninger om flytteadgang, flyttegebyr og oppsigelsesfrist ved utstedelse av fripolise eller pensjonskapitalbevis. Dette bør komme klart fram både ved utstedelse og på løpende kontoutskrifter.
  • Forslaget om å redusere oppsigelsestiden fra to til en måned støttes fullt ut av Forbrukerrådet.
  • Totale kostnader må fremkomme klart på kontoutskrift som sendes forbruker. Herunder må
    kostnader knyttet til forvaltning og dens konsekvenser for avkastningen komme tydelig fram.
  • Det bør også stilles krav til at leverandørene av fripoliser og pensjonskapitalbevis tydelig viser
    selskapets prestasjoner med en sammenlignbar avkastning.

Finansdepartementet ber om innspill på hvordan informasjonsplikten skal utformes. Forbrukerrådet foreslår at det nedsettes en arbeidsgruppe med relevante aktører for å utarbeide hvordan informasjonsplikten skal utformes, og definere innholdet i informasjonen som gis.

Arbeidsgruppen må også ha ambisjon om å forenkle selve språket (begreper, ord og formuleringer) mellom leverandør og forbruker. Forbrukerrådet opplever i dag at kundedialogen er svært teknisk og i hvert fall ikke utformet på forbrukernes premisser. Dette ser vi på som den primære barrieren for mobilitet i markedet for fripoliser.

I arbeidsgruppa vil forbrukersiden, representert ved Forbrukerrådet og Forbrukerombudet, være naturlige medlemmer.

forbrukerradet.pdf