Landsorganisasjonen i Norge

Høring - NOU 2008:16 Om foretaksstyring og tiltak mot manipulering av finansiell informasjon


De siste årenes endringer av regelverket i grensesnittet mellom regnskap- og selskapsrett har gitt utstrakte muligheter til manipulasjon av regnskapsinformasjon. En av hovedårsakene er innføringen av nye, kompliserte regnskapsregler med utstrakt bruk av subjektive vurderinger kombinert med systemets kortsiktig perspektiv, mens reglene tidligere var basert mer på objektive fakta og med et langsiktig perspektiv. LO har vært kritisk til flere av disse endringene og har advart mot konsekvensene i flere sammenhenger. Derfor er LO positiv til at det nå fremmes konkrete forslag som kan avhjelpe noen av de negative utslagene.

Imidlertid har utvalget avgrenset sitt arbeid til hovedsakelig å bedre informasjonstilgangen og bedre etterlevelsen av gjeldende regler. Men det var for finanskrisa. Nå er situasjonen en annen og LO ser det som svært sannsynlig at det blir avdekket behov for flere endringer i selve regelverket. Internasjonalt er slikt arbeid allerede igangsatt.

I forhold til denne høringen har LO følgende kommentarer:
LO støtter forslaget om ny § 3-3b i regnskapsloven om at børsnoterte selskaper skal avgi en redegjørelse for foretaksstyring. For at styrets ansvar ikke skal svekkes bør det kreves at redegjørelsen skal nevnes i årsberetningen.

LO mener at alle foretak skal opplyse om vesentlige transaksjoner med nærstående parter i note til selskapsregnskapet, jfr. forslag til endring av § 7-30 b og ny § 7-42 a, samt endring i forskrift til regnskapslovens § 7-30b. Begrunnelsen er risikoen for at nærstående-transaksjoner brukes for å flytte midler mellom konsernselskaper. Slike opplysninger er i dag tilgjengelig for ligningsmyndighetene, men bør være tilgjengelig for alle regnskapsbrukere.

LO støtter forslaget om endring i verdipapirforskriftens § 5-3b som pålegger selskaper å gi utfyllende informasjon i årsberetningen om avtaler mellom aksjeeiere som begrenser mulightene til omsetting av aksjer.

Når det gjelder forslag til endringer i revisorloven støtter LO at det blir lovfestet å avholde et møte i året mellom styret og revisor uten at daglig leder eller noen fra daglig ledelse er tilstede (revisorlovens ny § 2-3). LO mener også det vil være hensiktsmessig og klargjørende at det stilles konkrete krav til hva et slikt møte skal inneholde, slik det er foreslått i mindretallsforslaget. Videre støtter LO lovfesting av at revisors brev med påpekninger i henhold til § 5-2 skal sendes til styreleder og også mindretallets forslag om at samtlige styremedlemmer skal ha kopi. Brev fra revisor kan inneholde viktig informasjon for styremedlemmene og bør ikke knyttes opp til hva som kan fore til ansvar for styremedlemmene.

Alle endringene i aksjelovene støttes av LO. Det gjelder både at den nye redegjørelsen skal behandles i generalforsamlingen og at granskere gis konkrete rettigheter når det gjelder opplysninger i selskaper som granskes og at granskere har opplysningsplikt overfor generalforsamling. LO støtter også mindretallsforslaget om at daglig leder ikke kan være medlem av styret i allmennaksjeselskaper.


 

lo.pdf