Finansnæringens Hovedorganisasjon

Høringsuttalelse - utkast til endring av verdipapirhandellovens regler om meldeplikt


Vi viser til departementets brev 27.05.2008 med utkast til endring av verdipapirhandellovens regler om meldeplikt.

Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) støtter forslaget om å oppheve bestemmelsen i verdipapirhandelloven § 4-1 første ledd annet punktum vedrørende meldeplikten for børsnoterte selskaper ved handel i aksjer i samme konsern. Gjeldende meldeplikt bidrar neppe til at aksjemarkedet blir bedre opplyst og virker derfor ikke etter sin hensikt.

Vi er innforstått med at meldeplikten for handel i egne aksjer etter bestemmelsens første del blir opprettholdt. Informasjon om slike transaksjoner kan være kurssensitiv.

Imidlertid bør bestemmelsen tolkes innskrenkende i forbindelse med kjøp og salg av egne aksjer som ledd i investeringstjenester - gjerne sikringstransaksjoner i datterselskapet som et verdipapirforetak. Slike transaksjoner vil typisk være kjøp og salg relatert til markedsrisiko for kurssvingninger i morsselskapets aksjer for dekning av verdipapirforetakets posisjoner i derivathandel. Disse transaksjonene vil være ledd i verdipapirforetakets utøvelse av investeringstjenesten egenhandel etter verdipapirhandelloven § 2-1 første ledd nr. 3. Det vil ikke bli utøvd eierrettigheter til aksjene. Kredittilsynet har gitt uttrykk for tilsvarende oppfatninger. Det vises i denne sammenheng til Ot.prp. nr. 29 (1996-97) side 50 der følgende er uttalt vedrørende meldeplikt ved transaksjoner i egne aksjer:

"Dersom selskapet etter endring av aksjeloven gis en utvidet adgang til å eie egne aksjer i tillegg bidrar til market maker virksomhet i egne aksjer, antar utvalget at det kan være upraktisk å stille krav til melding med slikt innhold for hver handel som foretas. Dersom dette skulle bli en aktuell problemstilling, forutsetter utvalget at bestemmelsen vurderes justert på det tidspunkt."

På denne bakgrunn ber vi om at dette unntaket fra meldeplikten blir innarbeidet i lov eller forskrift.

FNH har ikke innvendinger til den forslåtte presiseringen i verdipapirhandelloven § 4-1 annet ledd om at meldeplikten også omfatter finansielle derivater.

Det samme gjelder forslaget om at Kredittilsynet gis hjemmel til å ilegge overnedelsesgebyr ved brudd på meldepliktbestemmelsen.

fnh.pdf