Pensjonskasseforeningene

Høringsuttalelse: Endringer i verdipapirfondloven - Fusjon av fond



Det vises til Finansdepartementets høringsbrev av 6. februar 2008 1). Frist for høringsuttalelser er satt til 6. mai d.å. Følgelig er foreliggende høringsuttalelse avgitt innen fristens utløp.

Pensjonskasseforeningene stiller seg positive til Finansdepartementets forslag om innføring av adgang til fusjonering av verdipapirfond. Dette sammenfaller med EU-kommisjonens revisjonsarbeid med UCITS-direktivet 2). Verdipapirloven 3) er av departementet tidligere fortolket dit hen at hjemmel for fusjon av fond p.t. ikke foreligger.

Pensjonskasseforeningene gir tilslutning til departementets forståelse og anvendelse av selve fusjonsbegrepet og de juridiske betraktningene relatert til den rettslige definisjonen av verdipapirfond.

Etter vår oppfatning tilsier en interesseavveining at det bør etableres en adgang til å fusjonere to eller flere fond. Dette vil ventelig fremme kostnadseffektivitet, som igjen må komme andelshavere til gode. Avvikling vil kunne være et alternativ til fusjonering, men for kunder som ønsker å forbli i fondsmarkedet vil da utgifter oppstå ved en reinvestering. Ved en fusjon, basert på departementets forslag, vil andelshaveren ikke bli belastet med kostnader. Vi stiller oss bak dette forslaget.

Finansdepartementet har i utkast til ny lovbestemmelse tatt utgangspunkt i at tillatelse til fusjon kun skal gis der vedtektene for fondene i det vesentligste har likt investeringsmandat og sammenslåing antas å være andelseiernes interesser. Disse to materielle kravene må være kumulative. Videre ligger det en viss skjønnsmargin, og samtidig en klar grense, i vilkåret om at vedtektenes investeringsmandat i det vesentligste skal være like. Tilsvarende gjelder for kravet om at sammenslåing må antas å være i andelseiernes interesse. Vilkåret må i det minste innebære et krav til sannsynlighetsovervekt. Pensjonskasseforeningene anser det i, denne sammenheng, som nærliggende at departementet får hjemmel til å stille vilkår for fusjonstillatelse, dog med den begrensning som følger av foreslåtte § 4-14 andre ledd.

Finansdepartementet har i høringsnotat relatert til andelshavernes interesse primært sett hen til nivået på forvaltningsgodtgjørelse, risiko og forventninger om avkastning. Mellom disse størrelsene vil det kunne være en viss dynamikk.

Finansdepartementet har i fremlagte forslag uttalt at fondet og dets andelshavere ikke skal belastes kostnader, direkte eller indirekte, ved en fusjon. Vi slutter oss til dette. Videre stiller Pensjonskasseforeningene seg positive til at andelshaveren kan kreve andelen utbetalt uten å svare innløsningskostnader.

Pensjonskasseforeningene registrerer departementets avveininger relatert til innskuddsordninger etter lov om innskuddspensjon. Vi har også merket oss at Kredittilsynet vurderer mulige endringer for å legge til rette for at det formelt sett blir forsikringsgiver som betraktes som andelseier, og ikke rettighetshaveren etter forsikringsavtalen.

Foreslåtte frist på en måned oppleves som akseptabel, selv om den ikke harmonerer med fristen på tre uker i samme lov § 3-4. Det vises i denne sammenheng til departementets begrunnelse.

1. Med departementets referanse 07/2349 FM KRR
2. Direktiv 85/611/EØF
3. Lov av 12. juni 1981 nr. 52

npf.pdf