Sparebankforeningen

Høring av utkast til endringer i verdipapirfondloven – fusjon av verdipapirfond


Vi viser til høringsbrev datert 6. februar i år, og avgir med dette vår høringsuttalelse. Utgangspunktet er at departementet ønsker en lovendring som åpner opp for fusjon av fond, noe som frem til nå ikke har vært hjemlet i verdipapirfondloven.

Sparebankforeningen gir sin støtte til en slik lovendring. Vi tror en slik fusjonsadgang gjør det mulig å drive fondene mer kostnadseffektivt, hvilket vi i neste omgang forventer vil gi lavere forvaltningskostnader for andelseierne. Lavere kostnader er viktig for å gjøre det mer attraktivt for privatpersoner å plassere sparepenger i fond.

Andelseiernes interesser må ivaretas

Det følger av høringsnotatet at en sentral forutsetning for å åpne opp for fondsfusjoner, er at andelseiernes interesser ivaretas på en tilfredsstillende måte.  I dette ligger:

• Vedtektene/investeringsmandatene i de aktuelle fondene må være tilnærmet like,
   slik at kundene ikke opplever å bli overflyttet til et helt annerledes fond.
• En fusjon skal gi andelseieren dokumenterbare kostnadsgevinster og/eller
   forvaltningsmessige gevinster (styrket forvalterkompetanse i fondet/høyere
   forventet avkastning til samme eller lavere risiko).

Sparebankforeningen er enig i dette utgangspunkt.

Antall norskregistrerte fond utgjør rundt 500 fordelt på 21 forvaltningsselskaper (VFF-tall per mars 2008). Disse fondene forvalter i dag ca. 370 milliarder kroner, hvilket gir en gjennomsnittlig forvaltningskapital på ca. 740 millioner kroner. Dette er godt under gjennomsnittet i Europa for øvrig, et gjennomsnitt EU-kommisjonen selv har karakterisert som for lavt til å utnytte stordriftsfordeler (ref departementets eget høringsnotat).

Hensynet til/forventninger om økt kostnadseffektivitet (les; lavere forvaltningskostnader for fondskundene) taler således klart for at det gis adgang til fusjoner av fond. Vi vil også legge til: Forvaltningskompetanse er en knapp faktor. Færre fond vil, alt annet like, gi ”økt kompetanse per fond”. Sparebankforeningen ser det som positivt at færre fond får bedre forvalterkompetanse, så lenge dette ikke går utover konkurransen i markedet.

Departementet skriver selv at en avvikling, som er et alternativ til fusjon, kan ”tvinge” kundene til uønsket realisering av posisjoner som utløser skatteplikt. Selv om en avvikling, med tilhørende utbetaling av oppgjør, kan skjerpe konkurransen ytterligere, mener vi at skattehensynet veier tyngre. Vi er enig med departementet i at en fusjonsadgang, kombinert med en ubetinget rett til (kostnadsfri) innløsning ved fusjon og tilstrekkelig god informasjon, ivaretar konkurransehensynet på en god nok måte.

Listen bør legges høyt når det gjelder ”tilstrekkelig god informasjon”. Flere undersøkelser har vist at nordmenn har liten kunnskap om aksjer/aksjemarkedet spesielt og fond generelt. Det gjelder ikke minst fondenes vedtekter/investeringsmandater. Vi legger til grunn at bransjen selv, for eksempel i regi av Verdipapirfondenes forening, sørger for at den informasjonen som sendes ut i forbindelse med en fondsfusjon er tilgjengelig også for de minst kunnskapsrike kundene.

Avsluttende kommentar

Vi mener med andre ord det er gode grunner, sett fra både forvalters og kundens ståsted, å tillate sammenslåinger av fond. En betingelse for å få til en fusjon er, i følge lovforslaget, at vedtektene i de fond som skal slås sammen i det vesentlig er like når det gjelder investeringsmandat.

Sparebankforeningen legger til grunn at Kredittilsynet viderefører sin forvaltningspraksis med passivt samtykke i forbindelse med vedtektsendringer. Denne praksisen har sitt utspring i tilsynets rundskriv av mars 2007. En annen og strengere praksis enn dette vil kunne gjøre departementets forslag til lovendring (fusjonsadgangen) kun ”akademisk interessant”. Dette oppfatter vi å være i strid med intensjonen bak departementets lovforslag.

I den sammenheng støtter vi argumentasjonen fra Verdipapirfondemes forening (VFF), som i sin høringsuttalelse grundig vurderer dette spørsmålet. 
  

sparebankforeningen.pdf