Kultur- og kirkedepartementet

Høring -om utprøving av periodiserte virksomhetsregnskap i staten

Vi viser til Finansdepartementets (FIN) brev av 20.11.2008 vedlagt høringsnotat om utprøving av periodiserte virksomhetsregnskap i staten.

Vi har forelagt høringsnotatet for et utvalg av våre underliggende statlige virksomheter. Basert på tilbakemeldingene fra våre institusjoner, samt våre egne vurderinger, er det vårt syn at det ikke er hensiktsmessig å innføre periodisert virksomhetsregnskap for våre institusjoner. Det vises i denne forbindelse til at de fleste av våre underliggende virksomheter er små og har derfor på operativt nivå ikke den kompetansen som skal til for å kunne ta i bruk de foreløpige statlige regnskapsstandardene og utarbeide periodisert virksomhetsregnskap. Virksomhetene er også for små til å kunne operere et ekstra regnskapsprinsipp i tillegg til det obligatoriske kontantprinsippet, spesielt ut fra merkostnader dette vil medføre for administrasjon av virksomheten. I tillegg er mesteparten av deres budsjettmidler øremerket tilskuddsforvaltning, prosjektmidler og oppdragsvirksomhet som mer er å betrakte som gjennomstrømningsposter etter kontantprinsippet. Slik virksomhet skal ikke påvirke virksomhetens driftsresultat og er følgelig ikke aktuell i forhold til andre regnskapsprinsipper enn kontantprinsippet.
Ut fra ovenstående har vi derfor ikke gått inn på de enkelte spørsmålene som er tatt opp i høringsnotatet.

Som kjent for FIN er Opplysningsvesenets fond, en nettobudsjettert virksomhet, i en særstilling og slik at det i denne institusjonen allerede opereres med et periodisert regnskapssystem.

Med hilsen 

Henning Grosvold e.f.
ekspedisjonssjef                                                Arnt H. Hermansen
                                                                       avdelingsdirektør