Finansforbundet

Høring – Utkast til lovbestemmelser om finansinstitusjoners navnebruk


Finansforbundet som organiserer de ansatte i bank og forsikringsselskaper i Norge viser til departementets høringsbrev av 15. februar i år om utkast til lovbestemmelser om finansinstitusjoners navnebruk.

For Finansforbundet er det viktig at vi i Norge har gode og konkurransedyktige rammebetingelser for finansnæringen, samtidig som vi har et nødvendig forbrukervern.

Etter vår mening vil departementets forslag til regulering av navnbruken i finansnæringen svekke finansnæringen i Norges konkurransekraft og gjøre det mindre attraktivt å drive finansnæring i Norge. En slik utvikling vil med andre ord også over tid kunne svekke sysselsettingen i næringen, noe Finansforbundet vil advare på det sterkeste mot.

I departementets forslag til regulering legger man seg på en forbundslinje når det gjelder navnbruk. Denne typen regulering kjenner vi verken fra andre næringer i Norge eller for finansnæringen i de andre nordiske landene.

Departementets forslag vil nedlegge forbud mot en del godt innarbeidede merkenavn innen finansnæringen slik som Sparebank1 – SR Bank, Rørosbanken og Lillestrømsbanken. For disse virksomhetene vil departementets forslag påføre virksomhetene store kostnader for ved å måtte endre alle kjennetegn i markedsføringsmateriell og lignende. I tillegg vil de måtte bruke tid å penger på å etablere sitt ”nye” navn i markedet. Disse utgiftene vil trolig skyves over på kundene.

Det kan godt være at det er behov for klarere regulering av navnebruken for finansinstitusjoner, slik at forbrukerne til en hver tid opplever hva som er den reelle konkurransen. Kredittilsynet har i sitt brev av 25. april 2007 foreslått en løsning på dette som vil sikre forbrukernes behov for vern, og som samtidig vil sikre konkurransedyktige rammebetingelser for finansnæringen i Norge.

Hvis departementet velger å fremme et forslag om en innstramming i reglene for finansinstitusjonenes navnebruk oppfordrer Finansforbundet på det sterkeste departementet å følge Kredittilsynets forslag II omtalt i brevet av 25. april i 2007 som vil gi Kredittilsynet muligheten til å kontrollere navnebruken hos alle aktører i næringen. 

finansforbundet.pdf