Næringslivets Hovedorganisasjon

Høring: Forslag om endringer i verdipapirhandelloven vedrørende andeler i ansvarlige selskaper og kommandittselskaper


Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) er enig i at reglene om investeringstjenester knyttet til andeler i ANS-er etc. bør ivareta hensynet til investorene. Vi støtter fullt ut Kredittilsynets utgangspunkt om at reguleringene ikke bør være mer omfattende enn behovet tilsier.

NHO støtter forslaget om å kreve tillatelse for å yte investeringstjenester som omfatter andeler i ANS-er etc. overfor ikke-profesjonelle kunder. Dette vil dekke det behovet det er pekt på i Finansdepartementets brev til Kredittilsynet 4. mars 2009, slik også tilsynet vurderer det i høringsnotatet punkt 5. Man bør vurdere om tilsynets forslag til § 9-1 nytt fjerde ledd er tilstrekkelig presist nok når det gjelder henvisningene til lovbestemmelser og til "tilhørende forskriftsbestemmelser".

Om utvidelse av definisjonen av "finansielle instrumenter" skriver departementet i høringsbrevet at det vil "kunne få konsekvenser på andre rettsområder enn verdipapirretten", siden definisjonen blir brukt som koblingsbegrep. Dette vises også i brevet fra Kredittilsynet 11. juni 2009, der man gir noen eksempler. En endring av definisjonen vil dessuten kunne gjøre det mindre aktuelt å benytte definisjonen i andre lovreguleringer i fremtiden, £eks. som er knyttet til MiFIDs definisjon. Vi går derfor i mot å endre vphl. § 2-2.

Vi er for øvrig ikke kjent med at sameieandeler som ikke rettslig sett er omfattet av selskapsloven, markedsføres mot ikke-profesjonelle investorer.

Egne høringsuttalelser kan komme fra våre 20 landsforeninger.

 

nho.pdf