Verdipapirfondenes forening

Høring - forslag om endringer i verdipapirhandelloven vedrørende andeler i ansvarlige selskaper og kommandittselskaper


Det vises til departementets høringsbrev datert 23. september.

I foreningens høringsuttalelse i tilknytning til NOU 2006:3 sluttet vi oss til verdipapirmarkedsutvalgets forslag om å inkludere både andeler i kommandittselskaper og ansvarlige selskaper i definisjonen av finansielle instrumenter. Det faktum at departementet i Ot.prp. nr. 34 (2006-2007) valgte ikke å følge denne tilrådningen, har skapt et uheldig reguleringsmessig tomrom som det er på høy tid blir tettet. Vi hilser derfor velkommen at den utredning som departementet i lovproposisjonen varslet ville bli foretatt, nå endelig foreligger.

Vi registrerer at Kredittilsynet fortsatt ikke ønsker å utvide definisjonen av finansielle instrumenter til å omfatte andeler i ansvarlige selskaper og kommandittselskaper. I stedet foreslår Kredittilsynet en såkalt "selvstendig utvidelse av konsesjonsplikten" som innebærer et forbud mot andre enn verdipapirforetak å yte mellommannstjenester i tilknytning til ANS-og KS-andeler. Slik vi oppfatter Kredittilsynets forslag, vil denne reguleringsteknikken i praksis gi om lag samme resultat som ved å inkludere disse instrumentene i definisjonen av finansielle instrumenter.

Etter vår vurdering har imidlertid ikke Kredittilsynet levert noen overbevisende argumentasjon for hvorfor ANS- og KS-andeler ikke bør inkluderes direkte i definisjonen av finansielle instrumenter. Kredittilsynet synes å mene at det kan være problematisk i forhold til andre regelsett, men har likevel ikke vært i stand til finne fram til noen konkrete eksempler som underbygger dette. Vi slutter oss derfor til departementets alternative forslag om å utvide definisjonen av finansielle instrumenter til også å inkludere andeler i ansvarlige selskaper og kommandittselskaper. Etter vår vurdering vil dette være en langt enklere og mer oversiktlig reguleringsteknikk enn Kredittilsynets forslag.

 

vpff.pdf