Datatilsynet

Høringsuttalelse på forslag til endringer i eiendomsmeglingsloven og eiendomsmeglingsforskriften



Datatilsynet viser til Finansdepartementet høringsbrev av 08.06.2009 om forslag til endringer i verdipapirhandelsloven og verdipapirforskriften.

I høringsnotatet er det forslag til endringer i punkt 2 til 6. Datatilsynet kan ikke se at forslagene i punktene 2 til 5 medfører noen konsekvens for den enkeltes personvern, og har derfor ingen merknader til disse.

I punkt 6 foreslår Finansdepartementet endring av eiendomsmeglingsforskriftens § 6-4. Denne bestemmelsen pålegger megler å uoppfordret sende kopi av budjournalen til kjøper og selger ved overdragelse av fast eiendom. Departementet opplyser at de er kjent med at slike budjournaler i enkelte tilfeller har blitt omsatt for større pengebeløp av kjøper eller selger som har tilgang til disse. Budjournalene brukes da ved salg av tilsvarende eiendommer hvor interessenter som ikke nådde fram med sine bud kontaktes.

En slik praksis er ikke i samsvar med kravene i personopplysningsloven.

En utlevering av budjournalen vil utgjøre en behandling av personopplysninger. Personopplysningsloven kommer til anvendelse, dersom denne behandlingen ikke vurderes som foretatt for rent personlige eller andre private formål. På generelt grunnlag, vil en behandling som omfatter salg av opplysninger trolig ikke regnes som privat eller personlig grunnlag, og dermed falle utenfor lovens anvendelsesområde.

Personopplysningslovens § 11 oppstiller visse grunnkrav til behandlingen. Det må foreliggee behandlingsgrunnlag i samsvar med lovens § 8, og § 9 dersom det behandles sensitive opplysninger. Slikt grunnlag kan f eks være samtykke eller hjemmel i lov. Tilsynet kan ikke se at noen av grunnlagene i personopplysningslovens § 8 dekker salg av budjournaler.

Det er etter § 11, bokstav c) ikke tillatt å bruke personopplysninger til senere formål som er uforenelig med det opprinnelige formålet med innsamlingen, uten at den registrerte har samtykket. Den skisserte praksisen vil etter Datatilsynets oppfatning være i strid med dette forbudet.

Personopplysningsloven gir i kapittel VIII hjemmel for å ilegge sanksjoner ved overtredelse av lovens bestemmelser. Slike sanksjoner kan f eks være overtredelsesgebyr eller tvangsmulkt.

Datatilsynet er positivt til at Finansdepartementet ønsker endring av denne praksisen. Etter tilsynets oppfatning, er dagens personopplysningslov til hinder for salg av budjournalen, dersom det ikke foreligger samtykke fra de registrerte. En lovendring i samsvar med det foreslåtte, vil allikevel kunne ha en klargjørende effekt.
 
  

 

datatilsynet.pdf