Folketrygdfondet

Høring - forslag til regulering av søksmålskompetanse for tillitsmenn i obligasjonslån


Det vises til høringsbrev av 25.11.2009 hvor det bes om merknader til Finanstilsynets vurderinger og forslag i brev av 24. november 2009, samt innspill fra Norsk Tillitsmann AS i brev av 27. oktober 2009.

Bakgrunnen for saken er at det ved kjennelse i Borgarting lagmannsrett har oppstått tvil om tillitsmenn i obligasjonslån kan opptre som saksøker og saksakt for norske domstoler. Dette har ført til at det har oppstått usikkerhet knyttet til den veletablerte praksis som tillitsmannsordningen hittil har representert.

Folketrygdfondet er en stor obligasjonsinvestor i det norske markedet, og deler Finanstilsynets oppfatning av at denne usikkerheten kan få stor negativ betydning for det norske obligasjonsmarkedet som plasseringsalternativ, og dets funksjonsevne som kredittkilde for næringslivet. En forutsetning for et effektivt og velfungerende obligasjonsmarked er at det finnes en troverdig tillitsmannsfunksjon som kan ivareta obligasjonseiernes interesser.

For å opprettholde tilliten til obligasjonsmarkedet, og for å unngå fremtidig usikkerhet, støttes forslaget om en regulering som sikrer at tillitsmannen kan i vareta sin funksjon på en tilfredsstillende måte. Folketrygdfondet er enig i at en effektiv regulering forutsetter at alle obligasjons- og sertifikatlån i det norske markedet omfattes, selv om de ikke er notert på en regulert markedsplass. Vi forstår det slik at dette sikres best ved at tillitsmannens søksmålskompetanse reguleres ved en ny lovbestemmelse, og støtter derfor dette.

 

folketrygdfondet.pdf