Finansforbundet

HØRING – NOU 2009: 2 Kapital- og organisasjonsformer i sparebanksektoren mv.


Vi viser til høringsbrev fra departementet av 9. januar 2009 og under følger vårt høringssvar.

Finansforbundet vil gjerne understreke at vi, som den dominerende arbeidstakerorganisasjonen i norske sparebanker og finansnæringen, ikke har mottatt noen forespørsel om å delta i høringen. Det fremkommer heller ikke fra listen over høringsinstanser at noen andre arbeidstakerorganisasjoner har blitt invitert med i høringsprosessen. Finansforbundet beklager dette på det sterkeste.

Forbundet ble ved en tilfeldighet gjort oppmerksom på den korte høringsfristen en drøy uke etter at høringsbrevet var gått ut.

Generelt

Finansforbundet er generelt svært godt fornøyd med det arbeidet Banklovkommisjonen har gjort i denne utredningen. Det at lovforslagene fremmes enstemmig synes vi også peker i positiv retning.

Vi er spesielt glad for det arbeidet som har blitt gjort for å redusere den såkalte ”utvanningseffekten” i grunnfondsbevissparebankene. Vi tror at de grepene som her blir foreslått vil styrke grunnfondsbevisets (eierkapitalbevisets) stilling som finansieringsmekanisme for bankene, ved å bli et mer attraktivt instrument i finansmarkedene.

Endringen av navnet fra grunnfondsbevis til eierkapitalbevis synes også positivt for å unngå misforståelser og uklarheter både i den offentlige debatten og ikke minst i det nasjonale og internasjonale kapitalmarkedet.

Utvanningseffekten


Utvanningseffekten har i lengre tid vært hyppig diskutert og flere modeller for å løse problematikken har blitt lansert. Problemet består i at over tid vil grunnfondsbeviseiernes andel av sparebankens kapital bli redusert, fordi den andelen av overskuddet, som ikke deles ut til grunnfondsbeviseierne eller til gaver, blir lagt til egnekapitalen. Dette har blitt sett på som svært uheldig for instrumentets attraktivitet i kapitalmarkedet.

Etter Finansforbundets mening er den løsningen kommisjonen nå foreslår fornuftig. De bekymringene som fremkommer av Kredittilsynets representant i kommisjonens merknad, mener vi kan unngås gjennom kapitaldekningsreglene og Tilsynets inngrepsmulighet.    

 

Modeller for strukturelle endringer

Finansforbundet stiller seg positivt til at det i Banklovkommisjonens forslag åpnes for en fleksibilitet i valg av modeller for strukturelle endringer for sparebankene. Dette er viktig all den tid ulike sparebanker står overfor ulike utfordringer. Etter vår mening har kommisjonen kommet frem til en fornuftig løsning på dette området.

Når det nå åpnes for flere ulike modeller for å skape strukturendringer for sparebanker, må de ansattes muligheter for reell medbestemmelse i virksomhetene sikres. For Finansforbundet er det viktig at denne delen av problemstillingen tas med i det videre arbeidet.

Spesielt om omdanning

I Banklovkommisjonens arbeid med NOU 1998: 14 Finansforetak mv, støttet Finansforbundet den åpningen som ble gitt for å kunne omdanne sparebanker til aksjesparebanker.

Den frykten flere hadde for at omdanningsadgangen ville medføre at mange sparebanker ville omdanne seg til aksjesparebanker har vist seg unødvendig. Oss bekjent er det bare to sparebanker som har valgt denne løsningen.

I Innst. O. nr 41 (2006-2007) uttalte Finanskomiteen blant annet at:

”Komiteen peker på at vi i Norge nå har tre sparebankmodeller (tradisjonell sparebank, grunnfondsbevissparebank og aksjesparebank). Eventuelle endringer i lovverket må innebære at ingen av modellene blir diskriminert.”

Finansforbundet finner det derfor litt overraskende at Banklovkommisjonen velger å snevre inn den muligheten, som ligger i dagens lovverk, til å omdanne seg til aksjesparebank. Slik vi leser forslaget vil endringene, som er foreslått, kanskje ikke diskriminere aksjesparebanker som allerede er omdannet, men vil kunne hindre sparebanker fra å omdanne seg til aksjesparebanker.

Som nevnt over mener Finansforbundet at fleksibiliteten for å velge modell bør tilligge sparebankene selv. Vi finner derfor den løsningen kommisjonen har valgt problematisk og ber Finansdepartementet gjøre en ytterligere vurdering av om kommisjonens forslag er i tråd med Finanskomiteens Innst. O. nr 41 (2006-2007).

Sparebankstiftelser

Kommisjonen åpner i sitt forslag for at sparebankstiftelser skal kunne utøve sitt eierskap på linje med andre eiere. Etter Finansforbundets mening er dette et fornuftig forslag som bør følges opp så snart som mulig.

  


 

finansforbundet.pdf