Kommunal Landspensjonskasse KLP

Høringsuttalelse - NOU 2009:2 Kapital- og organisasjonsformer i sparebanksektoren mv.


Det vises til Finansdepartementets brev publisert 16. januar 2009 vedrørende høring NOU 2009:2 der instanser som ikke er egen høringsinstans også er velkomne med innspill i høringen.

Kommunal Landspensjonskasse er som gjensidig forsikringsselskap naturlig nok opptatt av det nye lov- og regelverket som forslagene i NOU 2009:2 legger opp til for sparebanker, gjensidige forsikringsselskaper og kredittforeninger.

KLPs innspill i høringen knytter seg til lovutkastets § 2c-14 om gjennomføring av omdanning av gjensidig forsikringsselskap eller kredittforening til aksjeselskap eller allmennaksjeselskap.

Det er i NOU 2009:2 pkt. 8.4.1 gitt utrykk for at bestemmelsene i lovutkastet kapittel 2c avsnitt III om omdanning av finansinstitusjoner som ikke er organisert i aksjeselskaps form, i hovedsak viderefører regler som er inntatt i finansieringsvirksomhetsloven §§ 2-18 til 2-24. Det er videre gitt utrykk for at det generelt sett ikke foreligger behov for vesentlige materielle endringer og at regelverket generelt sett synes å ha virket tilfredsstillende.

Når det gjelder gjennomføringen av omdanningen, jf utkastets § 2c-14, er det imidlertid foreslått en bestemmelse som etter KLPs oppfatning vil medføre en klar endring av gjeldende rett.

I henhold til gjeldende finansieringsvirksomhetslov § 2-19 - vedtak om omdannelse - står det i utgangspunktet det gjensidige forsikringsselskapets eller kredittforeningens egne besluttende organer fritt å velge mellom omdanning ved "stiftelsesmodellen" eller omdanning etter en modell hvor aksjene fordeles mellom institusjonens kunder (kundemodellen).

I utkastets § 2c-14 er "stiftelsesmodellen" foreslått gjort til den generelle omdanningsmodell, jf. annet ledd. Omdanning etter en modell hvor aksjene fordeles mellom institusjonens kunder kan bare skje i "særlige tilfelle" og etter samtykke fra Kongen, jf tredje ledd.

Som Banklovkommisjonen påpeker medfører utkastets § 2c-14 tredje ledd, i motsetning til andre ledd, at "konsesjonsmyndigheten ikke uten videre er bundet av at institusjonens styrende organer har valgt å gå inn for det annet omdanningsalternativ" (omdanning etter en modell hvor aksjene fordeles mellom institusjonens kunder).

Forslaget innebærer en klar innstramning i forhold til gjeldende rett i det omdanning etter kundemodellen i lovforslaget bare skal kunne skje i "særlige tilfeller". Forslaget innebærer videre en begrensning av et gjensidig forsikringsselskaps besluttende organers kompetanse i det "Kongen" skal kunne ha avgjørende innflytelse på hvilken eierform som er best egnet for en videreføring og utvikling av institusjonens virksomhet. KLP kan ikke se at det foreligger et behov for slike begrensninger. KLP følger heller ikke Banklovkommisjonens begrunnelse for innstramningene i forhold til gjeldende rett.

Banklovkommisjonen påpeker at "hovedformålet med en adgang til omdanning til institusjon i aksjeselskaps form, er å åpne for etablering av et grunnlag som ut fra forholdene vil være bedre egnet for en videreforing og utvikling av institusjonens virksomhet". Etter KLPs oppfatning kan en omdanning etter en modell hvor aksjene fordeles mellom institusjonens kunder være godt egnet til å nå dette målet.

For gjensidige forsikringsselskaper som har en vedtektsbestemt plikt for medlemmene ("kundene") til å betale egenkapitaltilskudd, vil tildeling av aksjer til medlemmene ved en eventuell omdanning være den naturlige løsningen.

Videre vil det etter KLPs oppfatning være institusjonens besluttende organer som er nærmest til å foreta en vurdering av hvilken omdanningsmodell som er best egnet for en videreføring og utvikling av det institusjonens virksomhet.

KLP finner heller ikke støtte for en innstramning av et gjensidig forsikringsselskap besluttende organers valgfrihet med hensyn til omdanningsmodell i de vurderinger som lå til grunn for innføringen av bestemmelsen i finansieringsvirksomhetsloven § 2-19. Det kan i denne forbindelse vises til Ot.prp. nr. 42. (1989-1990) pkt. 8.2. hvor departementet uttaler:

"I Strukturmeldingen tok departementet utgangspunkt i at det i lovgivningen ikke bør stilles opp hindre mot en omdannelse av gjensidige forsikringsselskaper og kredittforeninger. Det bør være opp til institusjonene selv å velge omdannelse til aksjeselskap. Konsesjonsmyndighetene bør godkjenne den nærmere organisasjonsformen institusjonene søker om innen lovens rammer. Det bør gis en viss adgang til å foreta tilpasninger, og lovgivningens krav ved omdannelser bør være generelle og ikke særlig detaljerte."

Etter KLPs oppfatning bør den valgfrihet mellom omdanningsmodeller finansieringsvirksomhetsloven § 2-19 etablerer for gjensidige forsikringsselskaper videreføres.

KLP foreslår etter dette at lovutkastets § 2c-14 (3) første punktum skal lyde:

"Ved omdanning av gjensidig forsikringsselskap eller kredittforening kan aksjer som ellers skulle overføres finansstiftelsen, i stedet fordeles blant foretakets kunder ut fra kundeforholdenes art, omfang og varighet".
 
Med dette vil omdannelsesmodellene være alternative både for gjensidige forsikringsselskaper og kredittforeninger. Hvis departementet er av den oppfatning at "stiftelsesmodellen" bør være hovedregelen for kredittforeninger, er KLP av den oppfatning at dette i så fall bør reguleres særskilt i den aktuelle bestemmelsen.

 

klp.pdf